c S
Dnevne novosti

Kritike zbog neuspješne kandidature Slovenije za VS UN-a

26.10.2011 07:10 LJUBLJANA, 25. listopada 2011.Hina, Slovenija nije uspjela sa svojom kandidaturom za mjesto nestalne članice u Vijeću sigurnosti UN-a rezerviranom za države iz istočnoeuropske skupine zemalja pa je ono pripalo Azerbejdžanu, a mediji u domovini i neki bivši kolege kritiziraju ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara zbog načina na koji je promicao slovensku kandidaturu.

Slovenija bi zaslužila mjesto nestalne članice da je vodila aktivnu vanjsku politiku, što nije bio slučaj, izjavio je za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od utorka nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova, a sada eurozastupnik Ivo Vajgl, dodajući da Slovenija u UN-u nije poduprla nezavisnu Palestinu niti se izjasnila protiv ribolovnog sporazuma Maroka s EU-om koji obuhvaća teritorijalne vode Zapadne Sahare, a nije imala niti jasno stajalište o pitanju Iraka i Afganistana.

Istodobno, Vajgl je dodao da neke Žbogarove izjave u UN-u, kojima je on aludirao na to da Azerbejdžan u lobiranju protiv slovenske kandidature koristi svoju financijsku premoć i političko stanje u Sloveniji pred izbore, ne spadaju na diplomatski parket. Takve su izjave na račun Azerbejdžana prelazile granicu dobrog ukusa i teško je zamisliti da bi ih, primjerice, sebi dopustili ministri vanjskih poslova država poput Poljske, Austrije ili neke treće zemlje, izjavio je Vajgl.

Neki slovenski mediji navode kako se je ustrajanje na kandidaturi Slovenije za članstvo u Vijeću sigurnosti, što su poduprle i neke države Europske unije poput Francuske, u sadašnjem trenutku pokazalo kao bespotreban "egotrip" slovenske politike. Žbogar je u New Yorku trebao još krajem prošlog tjedna povući kandidaturu pošto se pokazalo da Azerbejdžan ima znatno više glasova, a ne ustrajati na kandidaturi sve do 15. kruga glasovanja u kojemu je Azerbejdžan dobio 116, a Slovenija 77 glasova, ocjenjuju slovenski mediji.