c S
Dnevne novosti

Sabor: Potpora razvoju luke Ploče

27.10.2011 07:22 ZAGREB, 26. listopada 2011.(Hina), Zastupnici u Hrvatskom saboru raspravili su prijedlog potvrđivanja Ugovora o jamstvu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za dodatno financiranje "Projekta integracije trgovine i transporta" u luci Ploče.

U cilju razvoja infrastrukture u toj luci, Lučka uprava Ploče je vlastitim i sredstvima državnog proračuna, kao i zajmovima IBRD-a (58,8 milijuna kuna) i EBRD-a (11,2 milijuna kuna) financirala izgradnju terminala za rasute terete, a ugovorila je i završila poslove u iznosu od 3,5 milijuna eura za pripremne radove na skladišnim površinama i izradu glavnog projekta terminala rasutih tereta.

No, Lučkoj upravi potrebna su dodatna financijska sredstva u iznosu do 50 milijuna eura, koliki je i iznos predloženog zajma, za razdoblje od 2011. do 2013., pri čemu se iznosi iz državnog proračuna ne bi mijenjali (ostali bi na razini 21,1 milijuna eura), ne mijenja se ni razvojni cilj projekta, ali bi se povećali povezani ciljevi - očekivana poboljšanja u kvaliteti usluga i kapaciteta.

Predloženi zajam za dodano financiranje u tom bi smislu pomogao u financiranju dodatnih troškova s obzirom na povećanje kapaciteta i financiranje nedostatnog kapitala za terminal za rasute terete koji se treba izgraditi u okviru projekta i financiranje nedostatnog kapitala za kontejnerski terminal koji je u okviru projekta već izgrađen.

Za verziju terminala s povećanim kapacitetom i produktivnošću izdvojilo bi se 36 milijuna eura, 11 milijuna eura namijenjeno je za višu cijenu izgradnje terminala za kontejnere u odnosu na projektantske procjene, a 3 milijuna eura za kamate tijekom izgradnje terminala. Vlada, koja je u veljači i donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora o jamstvu, krajem travnja prihvatila je izvješće o vođenim pregovorima s IBRD-om te dala ovlast za potpisivanje ugovora koji je potpisan 14. rujna ove godine.

Prema dogovorenim uvjetima, glavnica zajma isplaćivat će se obročno, s rokom otplate 23 godine, uključujući poček od 12 godina, rekao je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Mario Babić. Dodao je i kako bi radovi trebali započeti već za nekoliko dana, a rok završetka je 2014. i 2015. godine.

Frano Matušić (Klub HDZ-a) kazao je kako je to projekt od velike važnosti ne samo za Ploče i Dubrovačko-neretvansku županiju već za cijelu Hrvatsku i zemlje s kojima Hrvatska graniči. Zajam je iznimno povoljan, rekao je Matušić dodajući kako time Luka Ploče, koja je uspjela preživjeti turbulentna tranzicijska vremena, dobiva veliku priliku.

HDZ-ovi zastupnici, replicirajući jedni drugima u pojedinačnoj raspravi, prozvali su zastupnike iz stranaka Kukuriku koalicije, koji ni danas nisu došli u sabornicu, da ih ne zanima razvoj juga Hrvatske, a prozivke su im uputili i zbog, kako su rekli, njihovih razmimoilaženja oko toga zvati MMF u Hrvatsku ili ne.

"Oni (Kukuriku) kažu da MMF-a nema u njihovom programu, ali ima u glavama, što je još gore", poručio je Matušić. Pred kraj rasprave o luci Ploče u sabornicu su ušla četiri zastupnika HDSSB-a odjevena u slavonske nošnje, no nisu sudjelovali u raspravi.