c S
Dnevne novosti

Češki parlament odvojeno o Pristupnom ugovoru RH-EU

27.10.2011 07:14 PRAG, 26. listopada 2011.(Hina/APA) Češki parlament odvojeno će glasovati o Pristupnom ugovoru Hrvatske i EU-a i o češkim izuzećima iz Europske povelje o temeljnim pravima i slobodama, odlučila je u utorak navečer češka vlada, čime ratificiranje hrvatskog ugovora više nije dovedeno u pitanje.

Kako u srijedu javlja austrijska novinska agencija APA, vlada konzervativnog premijera Petra Nečasa prvotno je željela spojiti ta dva glasovanja, ali je novom odlukom reagirala na pravila EU-a, po kojima se ta glasovanja ne mogu spajati.

Austrijska novinska agencija APA navodi da ovom odlukom ratificiranje Pristupnog ugovora Hrvatske i EU-a više nije u opasnosti. Dulje vremena vodile su se rasprave hoće li se u češkom parlamentu održati zajedničko glasovanje o hrvatskom Pristupnom ugovoru i o češkim izuzećima iz Europske povelje o temeljnim pravima i slobodama, koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora, a ishodio ih je predsjednik Vaclav Klaus 2009. godine.

U Bruxellesu je preliminarno bilo dogovoreno da se češko izuzeće pridoda tekstu Pristupnog ugovora Hrvatske s EU-om te na taj način usvoji u svim zemljama Unije.

Koalicijska vlada na čelu s Petrom Nečasom, koju čine Građanska demokratska stranka (ODS), TOP 09 i stranka Javne stvari, zalagala se za povezivanje ta dva glasovanja, dok su oporbeni socijaldemokrati, iako podupiru hrvatsko pristupanje, bili u načelu protiv čeških izuzeća jer smatraju da bi ona išla na uštrb zaštite socijalnih prava čeških građana.

Češka je potom zatražila mišljenje pravnih stručnjaka kako bi utvrdila koje bi bilo najbolje rješenje za tu situaciju.