c S
Dnevne novosti

Sabor: podržane izmjene Zakona o oružju

27.10.2011 07:26 ZAGREB, 26. listopada 2011.Hina, Zastupnici HDZ-a i HSS-a u Hrvatskom saboru podržali su u nastavku sjednice izmjene Zakona o oružju, kojima će se ispraviti nedostatci postojećeg zakona iz 2007. godine, vezanih uz nošenje lovačkog i streljačkog oružja, omogućiti bolja sigurnost građana, a uskladit će se i s EU regulativom.

"Na inicijativu Hrvatskog lovačkog saveza i Hrvatskog streljačkog saveza preciznije će se normirati pojedine odredbe o korištenju lovačkog i streljačkog oružja, pa će se lovcima i strijelcima omogućiti olakšano držanje i korištenje oružja", kazao je državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) Ivica Buconjić.

Istaknuo je da su brojne i izmjene iz djelokruga MUP-a. Stanko Grčić (HSS) pozdravio je izmjene koje se tiču pojednostavljivanja nošenja streljačkog oružja kod onih koji se bave tim, kako je kazano, jednim od trofejnijih sportova u Hrvatskoj. HDZ-ov zastupnik Ivan Šantek je kazao da HDZ također podržava izmjene zakona o oružju.

Buconjić je naveo i kako se izmjenama zakona koji je u prvom čitanju, omogućuje građanima da streljivo nabave uz predočenje važećeg oružnog lista, iznalazi se rješenje za raspolaganje oružjem nakon smrti vlasnika, a predlaže se i obveza liječniku da osobi koja je pristupila izvanrednom zdravstvenom pregledu ne izda uvjerenje ako ta osoba ne priloži rješenje nadležnog tijela o upućivanju na takav pregled.

Rješava se i pitanje vlasnika oružja kojima je isteklo uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, izdano sukladno Zakonu o oružju, pa ih se obvezuje da u roku od godine dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona, dostave novo uvjerenje koje ne smije biti starije od tri mjeseca.

U zakon se uvode i neki predmeti posebne namjene kao što su prigušivači, a s obzirom na opasnost koju pojedine vrste zračnog oružja i oružja s tetivom stvarno predstavljaju, bilo je potrebno 'prebaciti' neko zračno oružje iz niže u višu kategoriju (u smislu prava i obveza vlasnika oružja).

Također, u kategoriju zabranjenog oružja uvrštava se i oružje kategorije C i D, dok se za građane koji posjeduju oružje, propisuje zabrana nošenja oružja kategorije B, C i D na javnom mjestu, na način da je ono vidljivo drugim građanima te je propisana i sankcija za prekršaj. Vezano za boravak stranca u Hrvatskoj Zakon o oružju usklađen je s odredbama Zakona o strancima.

Na prijedlog Hrvatskog lovačkog saveza, u Zakon se uvodi mogućnost iznajmljivanja oružja stranim lovcima kojima je Hrvatski lovački savez izdao lovačku iskaznicu za stranca, a novina je i ograničenje broja komada oružja i streljiva koje hrvatski državljani i stranci mogu prenositi preko granice u svrhu lova.

Saborski zastupnici popodne su kratko razmotrio i paket EU zakona, među kojima je i ugovor o jamstvu Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj za projekt nadogradnje hrvatskog sustava za upravljanje zračnim prometom - Croatms vrijedan 47 milijuna eura.

Zastupnici su podržali ugovor o financiranju između Hrvatske i Europske investicijske banke za projekt financiranja vodno-komunalne infrastrukture, prije svega izgradnju pročišćivača otpadnih voda, s tim da će zajam od 75 milijuna eura omogućiti investiciju u ukupnoj vrijednosti 150 milijuna eura, iz vlastitih i sredstava EU te još jedan ugovor o financiranju između Hrvatske i Europske investicijske banke za projekt zajma za kopnenu infrastrukturu namijenjenog integralnom razvoju lokalne zajednice.