c S
Dnevne novosti

Sabor: pripadnici OS RH i u Južnom Sudanu

27.10.2011 07:18 ZAGREB, 26. listopada 2011.Hina, Zastupnici HDZ-a u Hrvatskom saboru, gdje popodne nije bilo nijednog zastupnika oporbe, podržali su prijedlog odluke o sudjelovanju pripadnika oružanih snaga RH u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda (UN) tijekom 2012. i 2013., a riječ je o sedam operacija, među kojima je jedna nova - u Južnom Sudanu.

Hrvatski vojnici pri UN-u i nadalje će sudjelovati u mirovnoj misiji na Golanskoj visoravni gdje će ih biti do 110, dok će od dvaju do 10 vojnika biti u Libanonu, na Cipru, u Zapadnoj Sahari, u Liberiji i u Indiji i Pakistanu. Kad je riječ o novoj operaciji u Južnom Sudanu, državni tajnik u Ministarstvu obrane Pjer Šimonović objasnio je da je to nova država koja uspostavlja državne instrumente uz pomoć međunarodne zajednice, a da Hrvatska na tom planu raspolaže značajnim iskustvom.

Marija Pejčinović Burić (HDZ) je navela da je Hrvatska, kao odgovorna članica UN-a, aktivna u području čuvanja i stvaranja mira već zadnjih 12 godina. "Hrvatska se i na taj način potvrđuje kao aktivni sudionik u međunarodnoj politici", dodala je.

Bez rasprave zastupnika u Hrvatskom saboru prošle su izmjene Zakona o hrvatskom državljanstvu koje se donose po hitnom postupku. Državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Ivica Buconjić podsjetio je da je riječ o izmjenama kojima se Zakon o hrvatskom državljanstvu usklađuje s EU regulativom. Kao najvažnije je ocijenio lakše uključivanje podnositelja zahtjeva u hrvatsko društvo na osnovi zakonitog i stvarnog boravka i detaljniju razradu odredbi o reguliranju i duljini boravka za stjecanje državljanstva po raznim pravnim osnovama.

"S jedne strane se žele smanjiti slučajevi višestrukog državljanstva, a s druge strane pridonijeti demografskom oporavku kroz stjecanje državljanstva osoba koje se vraćaju u RH", kazao je Buconjić. Dodao je da se jasnije definira pojam pripadnika hrvatskog naroda i iseljenika, a olakšano je i stjecanje hrvatskog državljanstva na osnovi boravka u Hrvatskoj osoba koje su imale prebivalište u Hrvatskoj na dan 8. listopada 1991., žive u Hrvatskoj, a do danas nisu stekle hrvatsko državljanstvo.

Zastupnici su kratko raspravili prijedlog Zakona o umjetničkom obrazovanju u drugom čitanju kojim će se, po riječima državnog tajnika u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Želimira Janjića, zaokružiti normativni okvir vezan uz osnovno i srednje obrazovanje. Rekao je da su, između dva čitanja, prihvatili primjedbu da o upisu iznimno darovitih učenika u pojedini program odlučuje učiteljsko ili nastavničko vijeće, a ne školski odbor, baš kao i kod odluke o nastavku školovanja nakon prekida.

Također navodi da će se do donošenja umjetničkih kurikuluma primjenjivati postojeći nastavni planovi i programi te da su skratili rokove za donošenje i prilagodbu određenih pravilnika kako bi sve bilo obavljeno do početka iduće školske godine. Janjić je napomenuo kako glazbene škole u pučkim učilištima dobro rade, ali da treba ići na sustavno rješenje kako bi se do 2014. priključile drugim glazbenim ili osnovnim školama ili pak postale samostalne.

Suzana Bilić Vardić (HDZ) je spočitnula oporbi što nisu u Sabornici pa, rekla je, izgleda da su jedino HDZ i njihovi koalicijski partneri zainteresirani za hrvatsku budućnost. Rekla je da će podržati Zakon o umjetničkom obrazovanju ocjenivši da su konzultacije sa strukom jamstvo i njegove dobre provedbe.

Zastupnici su kratko, u drugom čitanju, raspravili i prijedlog zakona o zaštiti zraka. Iz javne rasprave je uzeta u obzir primjedba kojom se Državna mreža za praćenje kvalitete zraka daje na upravljanje Državnom hidrometeorološkom zavodu, dok će poslove praćenja kvalitete zraka obavljati akreditirani referentni laboratoriji.

Određuje se i da se u području 2. kategorije zraka mogu izdati dozvole za rekostrukciju objekta s novim izvorom koji smanjuje onečišćenost zraka, a određen je i rok za punu uspotavu sustava trgovanja emisijskim jedinicama od 1. siječnja 2013. Sabor je za večeras završio s radom.