c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora projektu dovršetka koridora Vc

28.10.2011 07:18 ZAGREB, 27. listopada 2011.Hina, Saborski klubovi HDZ-a, HSS-a, HDSSB-a i nacionalnih manjina podržali su jutros prijedlog potvrđivanja Ugovora o jamstvu između Hrvatske i Europske investicijske banke za projekt dovršetka koridora Vc.

Ugovor o jamstvu potpisan je 15. rujna ove godine, ukupni troškovi financiranja projekta procijenjeni su na 150,4 milijuna eura, a Europska investicijska banka potvrdila je sufinanciranje troškova putem zajma u iznosu od 60 milijuna eura, na 20 godina s početkom od pet godina.

Po projektu, izgradit će se ukupno 12,5 kilometara autoceste na koridoru Vc, i to sjeverna dionica od Sredanaca do granice s BiH (3,5 km) i južna dionica od čvora Ploče do granice s BiH (9 km). Josip Salapić (HDZ) naglasio je kako koridor Vc ima najviši prioritet u strategiji prometnog razvoja Hrvatske. Njegov završetak poboljšat će gospodarski, turistički i trgovački aspekt razvoja Republike Hrvatske, poručio je. Stipo Gabrić Jambo (HSS) naglasio je kako je izgradnja tog koridora značajna za dvije hrvatske županije – Brodsko posavsku i Dubrovačko-neretvansku.

Sva roba iz Luke Ploče i doline Neretve brzo će tim putem ubuduće stizati do sjevera Europe i baltičkih zemalja, ustvrdio je. Iako podupire projekt, Dinko Burić je u ime HDSSB-a zamjerio što se ne raspravlja o završetku koridora Vc kroz Baranju. "Podupiremo da se Republike Hrvatska premreži autocestama kao i da ona stigne do Dubrovnika. No, tražimo i da se povede računa o baranjskih 24,5 kilometara kako ne bismo morali čekati iduće izbore", poručio je Burić.

Da bi koridor Vc morao proći kroz Baranju smatra i Deneš Šoja, koji se u ime Kluba nacionalnih manjina zauzeo za gradnju čvorišta kod Čeminca u Baranji, čija bi okolica, poput Plitvica na putu za Jadran, bila važna turistička destinacija, posebno za turiste iz Mađarske. "Ako se bude vrpca rezala dole kod Ploča u četvrtak, za godinu ili dvije, neka u petak to isto bude u Baranji", istaknuo je. U raspravu se uključio i predsjednik Sabora Luka Bebić, ističući važnost tog koridora za cijelu Europu.

"Nije koridor Vc ni slavonski, ni bosansko-hercegovački, ni dalmatinski, ako hoćete ni samo hrvatski, nego je važna poveznica od Baltika preko poljskih luka do Jadrana", poručio je Bebić. No, izrazio je žaljenje što se dio javnosti protivi gradnji Pelješkog mosta, ističući da ljudi s juga Hrvatske nikada nisu imali ništa protiv gradnje autocesta i drugih prometnica diljem Hrvatske.

"Sve je to nas dole radovalo, ali strašno me žalosti da neki u hrvatskoj javnosti misle da bi svi naši problemi u prometnom smislu bili riješeno kada se ne bi radio Pelješki most. Nismo mi dolje zaslužili da se tako govori", rekao je Bebić. "Molim sve one koji olako taj most svrstavaju kao zapreku razvoja drugih, da dođu u sedmom mjesecu autom na jug i vide kako to izgleda, kada se četiri puta mora zaustaviti da se prijeđe deset kilometara", poručio je.