c S
Dnevne novosti

Rasmussen isključio intervenciju NATO-a u Siriji

01.11.2011 07:24 TRIPOLI, 31. listopada 2011.(Hina/AFP), Čelnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u ponedjeljak da je vojna intervencija Sjevernoatlantskog saveza u Siriji "potpuno isključena", istodobno osuđujući represiju "sirijskih snaga sigurnosti nad civilima".

"Potpuno je isključena. Nemamo nikakvu namjeru intervenirati u Siriji", kazao je Rasmussen u zrakoplovu kojim je doputovao u Libiju.

Rasmussen je došao u libijski glavni grad Tripoli kako bi se sastao s tamošnjim čelnicima povodom završetka NATO-ove operacije u toj zemlji, koja je dovela do pada režima Moamera Gadafija.

"Jasno da odlučno osuđujem represiju snaga sigurnosti nad civilima u Siriji. To je apsolutno skandalozno", kazao je Rasmussen dan nakon novih prosvjeda u kojima je sedam osoba smrtno stradalo u Siriji.

"Sirija može naprijed jedino uzimajući u obzir legitimne težnje sirijskog naroda, uvođenjem demokratskih reformi", jednako kao i druge zemlje, dodao je on.

NATO će završiti svoju operaciju u Libiji u ponedjeljak u ponoć, sedam mjeseci nakon početka zračnih napada na snage Gadafijeva režima kako bi se "zaštitili libijski civili".

Rasmussen je prošli tjedan rekao da je NATO-ova misija u Libiji "jedna od najuspješnijih" u 62-godišnjoj povijesti tog vojnog saveza.