c S
Dnevne novosti

Hrvatska suzdržana oko Palestine u UNESCO-u

02.11.2011 07:13 ZAGREB, 1. studenog 2011.(Hina), Hrvatska je bila suzdržana na glasovanju o ulasku Palestine u UNESCO, potvrdilo je u utorak hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

Organizacija UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO u ponedjeljak je na sastanku u Parizu odlučila primiti Palestince u punopravno članstvo. Rezolucija je usvojena sa 107 glasova za, 52 suzdržana i 14 glasova protiv. "Ovo glasovanje omogućit će brisanje dijela nepravde učinjene palestinskom narodu", kazao je ministar vanjskih poslova Palestinske samouprave Rijad al-Malki. Izvršni odbor UNESCO-a pod pritiskom arapskih zemalja usvojio je 5. listopada prijedlog o prihvaćanju Palestine za članicu ove organizacije, što je odmah izazvalo protivljenje SAD-a, ali i dijela europskih zemalja.

UNESCO je prva agencija UN-a za čije su se članstvo Palestinci prijavili pošto je palestinski predsjednik Mahmud Abas 23. rujna zatražio puno članstvo u Ujedinjenim narodima. SAD i Kanada glasovali su protiv palestinskog članstva, kao i pet članica Europske unije, među kojima i Njemačka. Italija i Velika Britanija bile su među jedanaest suzdržanih zemalja EU-a, a za palestinsko članstvo bilo je 11 zemalja Europske unije, među ostalima i Francuska. Za ulazak glasovali su i Brazil, Rusija, Kina, Indija i Južnoafrička Republika. Gotovo sve arapske, afričke i latinsko-američke zemlje bile su za. Za prijem nove članice potrebne su dvije trećine glasova od 193 zemalja članica UNESCO-a.

Prijem Palestine u UNESCO mogao bi izazvati tešku krizu unutar organizacije jer je SAD, koji agenciji daje 22 posto proračuna, odlučio prestati uplaćivati novac. UNESCO bi tako već za ovu godinu dobio 70 milijuna dolara manje. Istu prijetnju uputio je i Izrael. Dva američka zakona iz devedesetih zabranjuju Washingtonu da financira bilo koju specijaliziranu agenciju UN-a koja prihvati Palestince kao stalnu članicu i "nema nikakvih izgleda da republikanski američki Kongres izmijeni taj zakon", priznaje UNESCO.

SAD je 20 godina, od 1984. do 2003. bojkotirao UNESCO prosvjedujući protiv lošeg upravljanja i ideologije naklonjene Trećem svijetu. Danas aktivno sudjeluje u programima jer drži tu agenciju dobrom platformom za promicanje nekih zapadnih vrijednosti.