c S
Dnevne novosti

Sindikat protiv kadrovskog "preslagivanja" državne uprave prije izbora

03.11.2011 07:12 ZAGREB, 2. studenog 2011.(Hina), Sindikat državnih i lokalnih službenika Hrvatske zatražio je u srijedu od Vlade kao poslodavca privremeno zaustavljanje "preslagivanja" državne uprave prije izbora ističući kako nije logično da se unutarnji preustroj obavlja tik pred nove izbore, nakon kojih će sigurno uslijediti nove promjene.

Sindikat u priopćenju od Vlade zahtijeva zaustavljanje donošenja novih uredbi o unutarnjem ustrojstvu, pravilnika o unutarnjem redu i rješenja o rasporedu i imenovanju na rukovodeća i obična službenička radna mjesta do formiranja nove Vlade, kako se taj posao ne bi nepotrebno dvaput provodio, a državna uprava bavila sama sobom, umjesto zadaćama zbog kojih postoji.

Za obične državne službenike, a posebice one koji svoj status duguju isključivo svojoj stručnosti i profesionalnom odnosu prema radu, takva situacija znači da će stresu donošenja novih rješenja o rasporedu na službenička radna mjesta biti nepotrebno izloženi prije i poslije izbora, a za državni aparat takva situacija znači "kadrovsku paralizu" u kojoj se službenički sustav bavi sam sobom prije, umjesto poslije izbora.

Nova ili nova stara Vlada suočit će se pak sa zatečenim stanjem koje joj je servirano tik uoči izbora i mogućim optužbama za preveliku razinu političkog kadroviranja u državnoj upravi, ali i gnjevnim službenicima koji će u nekoliko mjeseci čak dva puta biti izloženi mogućoj promjeni radnog mjesta i gubitka razine službeničkog statusa, kaže se u priopćenju.