c S
Dnevne novosti

Hrvatin pozvao stranke da koriste DIP-ovu aplikaciju

03.11.2011 07:15 ZAGREB, 2. studenog 2011.Hina, Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin pozvao je u srijedu političke stranke koje namjeravaju sudjelovati na izborima 4. prosinca da koriste besplatnu DIP-ovu aplikaciju putem koje to povjerenstvo, ali i same stranke mogu kontrolirati financiranje izborne promidžbe.

Hrvatin je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru izvijestio da je 27 stranaka već prošlo "obuku" korištenja te aplikacije koju im je DIP prezentirao, a putem koje mogu pregledati sve podatke kojima raspolaže DIP, naravno samo one koji se odnose na određenu stranku, odnosno neće imati pristup podacima svojih konkurenata. Naglasio je kako je od ožujka ove godine na snazi Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, koji, među ostalim, od svih stranaka zahtijeva otvaranje posebnog žiro računa kod banaka iz kojega će pokrivati troškove izborne promidžbe.

Hrvatin je izvijestio da je DIP s bankama, posebno HNB-om, dogovorio da dobije sve podatke o posebnim računima stranaka, koje će, prilikom podnošenja kandidacijskih lista, DIP biti dužne izvijestiti o računu te u kojoj su ga banci otvorile. Ta će banka kreirati izvod i u digitalnom ga obliku dostavljati Fini, a čim se dogodi uplata novca na taj račun i uđe u sustav Fine, DIP taj izvod preuzima u svoj sustav i može kontrolirati svaku uplatu i isplatu. Već iz tih izvoda, istaknuo je Hrvatin, bit će vidljiva visina donacija po izbornim jedinicama, pa će DIP, bude li nedopuštenih iznosa ili donacija, odmah moći reagirati, odnosno zatražiti dokumentaciju i provesti nadzor. "Sve to same stranke mogu provjeravati putem te aplikacije, a hoće li to koristiti ili ne, ovisi o njima", poručio je, dodavši kako spomenuti zakon možda ima svojih mana, nije do kraja dorečen, ali DIP-u je omogućio "određene alate" potrebne za nadzor.

Pozvao je nadležna tijela, u prvom redu MUP, da još jednom provjere biračke popise i otklone sve uočene nedostatke, te biračke popise učine što je moguće više ažurnijima, dakle bez mrtvih osoba na popisu, ali i toga da na jednoj adresi prebiva i do 150 birača. "Vjerujemo da je dio toga otklonjen, ali pozivam da se sve još jednom pregleda i otklone eventualni nedostatci", poručio je Hrvatin, koji je građane pozvao da na internetskim stranicama Ministarstva uprave, ili na SMS "5454" i uz naveden JMBG, provjere svoje podatke u biračkom popisu te ih, bude li potrebe, isprave ili dopune. To će moći napraviti do 19. studenoga, a DIP će, dodao je, o konačnom biračkom popisu biti obaviješten 28. studenoga. Hrvatin je izvijestio kako je s tri televizijske kuće dogovoreno da će putem jedne agencije na izborni dan provoditi izlazne ili tzv. exit poll ankete, s tim da će birače morati obavijestiti da je riječ o toj vrsti ankete, budući da će izborna šutnja trajati do zatvaranja birališta 4. prosinca u 19 sati.

Naglasio je da će DIP, sukladno dosadašnjoj praksi, s prvim prijevremenim izbornim rezultatima izaći u 21 sat, ali i istaknuo kako će do tada biti obrađen vrlo mali broj biračkih mjesta, dakle ni rezultati neće biti značajni - na izborima 2007. do 21 sat obrađeno je 465 biračkih mjesta u Hrvatskoj i 7 u inozemstvu, ili 7,28 posto. DIP je do ponoći na dan izbora 2007. obradio 3704 od ukupno oko 6500 biračkih mjesta, ili njih 56,55 posto, dok je 99,18 posto bilo obrađeno u 6 sati ujutro idućeg dana. "To je vrlo brza dinamika rada i nadam se da ćemo istu dinamiku uspjeti održati i na predstojećim izborima", poručio je Hrvatin.

Podsjetio je i na trend pada broja kandidacijskih, posebno neovisnih lista u protekla dva izborna ciklusa - 2003. DIP je objavio 360 pravovaljanih lista, od kojih je bilo 50 neovisnih, a 2007. lista je bilo 251, od čega 16 neovisnih. S obzirom da je u utorak počeo rok od 14 dana u kojemu su izborni kandidati dužni DIP-u dostaviti svoje liste, Hrvatin je rekao da u utorak nije pristigla ni jedna lista, te podsjetio da se liste uglavnom podnose zadnjih dana, ili pak sati.