c S
Dnevne novosti

Potpisan ugovor s BiH o gradnji mosta kod Gradiške

04.11.2011 07:12 SARAJEVO, 3. studenog 2011.Hina, Državni tajnik u hrvatskome ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić i ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Rudo Vidović potpisali su u četvrtak u Sarajevu međuvladine sporazume o gradnji mosta na rijeci Savi kod Gradiške te o gradnji južnih dionica autoceste na koridoru V c koje će spajati dvije države.

Sporazum o graničnom mostu kod Gradiške definira načine izdavanja suglasnosti i građevinskih dozvola kao i zajedničke investicije Hrvatske i BiH, što se odnosi i na gradnju priključnih dionica međudržavne ceste E-661.Novi most, koji bi trebao osigurati znatno brži protok robe i putnika na iznimno prometnom graničnom prijelazu, trebao bi biti dužine 430 metara a planirano je da glavni projekt kojega nadzire zajednički stručni tim bude dovršen do kraja ove godine.Dvije će države financirati projektantske, pripremne i stručne radove u jednakim omjerima, a procijenjeno je kao će ukupna cijena biti do 30 milijuna eura.

Gradnja mosta i priključnih dionica pokušat će se realizirati što prije, jer taj projekt ima prioritet.Kako je pojasnio ministar Vidović, na jugu će se graditi dionice od Ploča do spojne petlje s granicom BiH te od te spojne točne do Zvirovića u BiH.Taj bi projekt trebao bi biti gotov do 2012. godine.Kazao je kako je od iznimne važnosti i gradnja graničnog prijelaza Bijača na tom području preko kojega će se iz BiH izvoziti najveći dio roba prema Europskoj uniji kada u nju uđe Hrvatska."Gradnjom ovih dionica BiH će imati kvalitetnu vezu s autocestom Zagreb-Ploče", istaknuo je Vidović.

Državni tajnik Mihotić potvrdio je kako i Hrvatska ima veliki interes za ostvarenje ovih infrastrukturnih projekata."Hrvatske autoceste su započele radove na ovim projektima", kazao je Mihotić, najavljujući kako će uz pomoć kredita EBRD-a do kraja iduće godine biti završena započeta dionica od Metkovića do Ploča. Istodobno se radi i na dionicama na sjeveru od Okučana prema granici s BiH kao dijelu šireg paneuropskog koridora od Jadrana do Baltika."I Europska unija na ovaj projekt gleda kao na razvojni projekt koji je od interesa za cijelu Europu", kazao je Mihotić.

Podsjetio je kako je prioritet za Hrvatsku i gradnja koridora V c, za što je do sada osigurano 120 milijuna eura, a u pregovorima s Mađarskom pokušava se dogovoriti dovršetak dionice od Pečuha do granice s Hrvatskom. "Očekujemo da će Hrvatska do 2015. godine realizirati svoj dio obveza vezanih za gradnju koridora V c", kazao je Mihotić, dodajući kako je nakon toga Hrvatska pripravna pomoći BiH da i ona realizira dio projekta autoceste na teritoriju te države.