c S
Dnevne novosti

Vlada će poštovati sporazum s sindikatima

08.11.2011 07:20 ZAGREB, 7. studenog 2011.(Hina), Premijerka Jadranka Kosor izjavila je novinarima u Banskim dvorima kako je neupitno da će Vlada poštovati prošlogodišnji sporazum sa sindikatima o provedbi referenduma o olakšavanju uvjeta za raspisivanje referenduma ističući kako "potpisani sporazum bilo koje Vlade s pet sindikalnih središnjica obavezuje bilo koju Vladu".

Predsjednica Vlade je kazala da je sastanak bio sazvan na poticaj čelnika sindikalnih središnjica te je ponovila da će se istovremeno kada se bude održavao referendum za ulazak Hrvatske u EU održati i "referendum o referendum" koji su predložili sindikati.

"Tu dvojbe nema, a Vlada je kroz privremeno financiranje osigurala sredstva za održavanje referenduma"; rekla je Kosor dodavši kako nema nikakvog razloga da istodobno građani ne odlučuju o dva pitanja.

Premijerka Kosor istaknula je kako su na sastanku s čelnicima sindikata otklonjene sve dvojbe te su se dogovorili "kako će sve strane uprijeti sve snage da uspiju oba referenduma"."Bilo koja relevantna politička snaga u Hrvatskoj bi sama sebi 'odrubila glavu' da ne poštuje takav dogovor sa sindikatima", rekla je premijerka Kosor.

Vlada i sindikati su 23. studenog prošle godine potpisali sporazum kojim je utvrđeno da će se zajedno s referendumom o ulasku Hrvatske u EU provesti referendum za olakšavanje uvjeta za raspisivanje referenduma (dovoljno bi bilo prikupiti potpise 200 tisuća birača umjesto njih oko 450 tisuća, i to u roku 30 dana umjesto 15 dana).

Na novinarski upit o čemu se razgovaralo na jutrošnjem sastanku s braniteljima, premijerka Kosor odgovorila je da se razgovaralo o svemu učinjenom te o realiziranim projektima, ali i onima koje treba realizirati.

Također, dodala je, razgovarali su o tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid te Zakonu o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije. Premijerka Kosor ponovila je da hrvatska Vlada ne namjerava povući tužbu protiv Srbije za genocid.

Upitana smije li 'tehnička Vlada' održavati sastanke, kao npr. današnje sastanke s sindikatima i Hrvatskom biskupskom konferencijom, premijerka Kosor je rekla kako "tehnička Vlada" ima svoje ovlasti te je istaknula "da Vlada mora raditi do posljednje sekunde, pa ukoliko treba i u produžecima".