c S
Dnevne novosti

Grčka vlada će u utorak održati izvanredni sastanak

08.11.2011 07:10 ATENA, 7. studenog 2011.(Hina/Reuters), Grčka vlada će u utorak održati izvanredni sastanak, rekao je u ponedjeljak vladin glasnogovornik ne navodeći o čemu će se na sastanku razgovarati.

Glavne grčke stranke su u pregovorima o tome koga će imenovati za premijera koji bi vodio kriznu koalicijsku vladu o kojoj je postignut dogovor u nedjelju, nakon što su europski čelnici izvršili pritisak na Grčku da riješi politički zastoj i prihvati 130 milijardi eura pomoći za rješavanje dužničke krize.

Očekivalo se da se grčki politički čelnici u ponedjeljak slože oko toga tko će voditi novu koalicijsku vladu koja zemlju treba voditi kroz krizu i u parlamentu ishoditi prihvaćenje sporazuma o financijskoj pomoći eurozone.

Socijalistička stranka aktualnog premijera Georgea Papandreua i Nova demokracija (desnica) Antonisa Samarasa u nedjelju su postigli dogovor o formiranju vlade nacionalnog jedinstva kako bi poduprli europski plan i pristupili zajedničkom sastavljanju vlade čiji predsjednik neće biti Papandreu.

Sam sastav vlade i njezin prvi čovjek su predmet intenzivnih pregovora socijalista, konzervativaca i ostalih grčkih parlamentarnih stranaka.