c S
Dnevne novosti

Fuele ponovno traži reforme u BiH

09.11.2011 07:14 BRUXELLES, 8. studenog 2011.Hina, Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele ponovno je u utorak pozvao političke snage u Bosni i Hercegovini da što prije formiraju vladu na državnoj razini kako bi se provele potrebne reforme, uključujući i ustavne promjene.

"Krajnje je vrijeme za formiranje vlade na državnoj razini kako bi se pokrenuo reformski proces. Potrebna je i ustavna reforma te zakon o popisu na državnoj razini", rekao je Fuele u Europskom parlamentu pred skupinom zastupnika Europskog parlamenta i njihovih kolega iz bosanskohercegovačkog parlamenta.

Više zastupnika Europskog parlamenta iz različitih političkih skupina nedavno je oformilo skupinu pod nazivom "Prijatelji Bosne i Hercegovine". U Bosni i Hercegovini još nije formirana vlada na državnoj razini više od godinu dana od parlamentarnih izbora.

BiH je također jedna od rijetkih zemalja u kojoj ove godine nije proveden popis stanovništva. "Nije jasno može li Bosna i Hercegovina formirati vladu na državnoj razini do kraja ove godine i hoće li odlučiti provesti europske reforme", rekao je Fuele, pozivajući da se to učini brzo.

Povjerenik je rekao da EU ne može obaviti posao koji se treba obaviti u Bosni i Hercegovini. "Mi samo možemo pomoći Bosni i Hercegovini da pomogne sama sebi.

Unutar zemlje se mora postići konsenzus - konsenzus o zajedničkom radu, konsenzus o koji ide iznad entiteta i stranačke politike i konsenzus za poboljšanje života građana kako bi im se, njima i njihovoj djeci, osigurala bolja budućnost", rekao je Fuele.