c S
Dnevne novosti

Srbijanska vlada: neprimjerene izjave iz Hrvatske

09.11.2011 07:22 BEOGRAD, 8. studenog 2011.(Hina), Srbijanska vlada smatra da su hrvatski dužnosnici u više navrata upućivali Srbiji neprimjerene izjave te je ona na njih više puta reagirala, priopćeno je u utorak u Beogradu.

U odgovoru na zastupničko pitanje zastupnika Srpske radikalne stranke u srbijanskome parlamentu Milorada Buhe, srbijanska je vlada priopćila u utorak kako je Srbija više puta u službenim bilateralnim kontaktima Hrvatsku upozorila na neprimjerene izjave njezinih najviših dužnosnika upućenih Srbiji i njezinim dužnosnicima, izvijestila je srbijanska agencija Beta.

Odgovor vlade slijedio je nakon što je Buha, tijekom sjednice parlamenta početkom listopada, zatražio odgovor na pitanje koje će mjere vlada i nadležne institucije poduzeti u svrhu sprječavanja neodmjerenih izjava i uvredljivih stajališta prema srpskim predstavnicima i najistaknutijim političkim dužnosnicima te je li upućen službeni prosvjed na, kako je rekao, podrugljive izjave i javno vrijeđanje srbijanskog predsjednika.

Srbijanska je vlada, prenosi Beta, ustvrdila da sve učestaliji nastupi u javnosti pojedinih hrvatskih dužnosnika, posebice predsjednice vlade Jadranke Kosor u svezi sa operacijom "Oluja" i srpskim optužnicama, u kojima se Srbija i njeni dužnosnici spominju u negativnom kontekstu, odstupaju od ranije utvrđene zajedničke spremnosti za razvoj bilateralnih odnosa i suradnje dviju zemalja.

"Tim je povodom reagirao i predsjednik Srbije Boris Tadić, ocijenivši da takve izjave ne pridonose razvoju susjedskih odnosa", stoji u odgovoru vlade te se dodaje kako je na neprimjerenost izjava dužnosnika zemlje koja je na pragu članstva u Europskoj uniji ukazano više puta.

Hrvatskoj je strani "dano na znanje" da Srbija očekuje korektan odnos političkih čimbenika u Hrvatskoj tijekom priprema za parlamentarne izbore, te izbjegavanje istupa koji bi doveli u pitanje ugled Srbije i njezinih dužnosnika, kao i ukupnih ostvarenih odnosa između dviju država, navodi se u odgovoru srbijanske vlade zastupniku Srpske radikalne stranke.