c S
Dnevne novosti

Francuzi i Nijemci razmatraju manju eurozonu

10.11.2011 07:20 BRUXELLES, 9. studenog 2011.(Hina), Njemački i francuski dužnosnici razmatrali su planove radikalnog preustroja Europske unije koja bi uključivala uspostavu integriranije i potencijalno manje eurozone, rekli su izvori iz EU-a.

"Francuska i Njemačka održale su intenzivne konzultacije o tom pitanju tijekom posljednjih mjeseci, na svim razinama", rekao je agenciji Reuters viši dužnosnik EU-a u Bruxellesu koji je tražio da ostane neimenovan zbog osjetljivosti razgovora.

"Moramo ići vrlo oprezno, no istina je da trebamo ustanoviti listu onih koji ne žele biti dio kluba i onih koji jednostavno ne mogu biti dio", rekao je dužnosnik.

O promjenama se raspravljalo na "intelektualnoj" razini i nije se prešlo na operativne ili tehničke rasprave, rekao je dužnosnik EU-a, dok je izvor iz francuske vlade rekao da se ne radi na takvim projektima.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy naznačio je svoja razmišljanja u govoru studentima u Strasbourgu u utorak rekavši da je Europa s dvije brzine, eurozona koja ide brže nego EU s 27 zemalja, jedini model za budućnost.

"Sada nas je 27. Jasno da ćemo u određenom trenutku morati uključiti i Balkan. Tada će nas biti 32,33,34. Nitko ne misli da je federalizam, potpuna integracija, moguća s 33,34 ili 35 zemalja", rekao je francuski predsjednik.

"Postojat će Europa 'dviju brzina': jedna koja se kreće prema jačoj integraciji u eurozoni i druga koja ide u pravcu konfederacije u EU-u", pojasnio je.