c S
Dnevne novosti

Kosor o ekonomskoj politici u 2012.

10.11.2011 07:24 OPATIJA, 9. studenog 2011.(Hina), Premijerka Jadranka Kosor kazala je na savjetovanju ekonomista u Opatiji da će se okosnica ekonomske politike Hrvatske u 2012. temeljiti na poticajnim mjerama, investicijama, štednji i uklanjanju administrativnih barijera.

Ova Vlada neće uvoditi nove poreze, a uvest ćemo poticaje za zapošljavanje mladih i nezaposlene te nastaviti s uštedama u državnom proračunu, nastaviti s uklanjanjem administrativnih prepreka i borbom protiv korupcije, kazala je Kosor na 19. savjetovanju o ekonomskoj politici Hrvatske koje je danas počelo u Opatiji u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista. Među ostalim, spomenula je prijedlog za promjenu Ustava, koji je, kako je rekla, na tragu smanjivanja deficita i javnog duga.

Predložit ćemo, tražit ćemo da se oko te činjenice okupe sve političke snage u Hrvatskoj i u Ustav ugradi obveza koja je vezana za smanjivanje deficita i javnog duga odnosno za ponašanje svih koji u politici odlučuju, rekla je. Znamo što treba učiniti i sigurno to možemo i znamo učiniti sami, bez intervencija sa strane, istaknula je Kosor te dodala da je današnji skup mjesto gdje treba pozvati lokalnu upravu i samoupravu i poduzetnike da se dobro pripreme na sve mogućnosti korištenja EU fondova.

Najavila je pokretanje više projekata kao što su željeznička pruga od Rijeke do mađarske granice, nastavak izgradnje Pelješkog mosta, ulaganja u morske i riječne luke i drugo. Govoreći o kretanjima u gospodarstvu, premijerka Kosor je rekla da će se ove godine zaustaviti negativna kretanja i da o tome govore podaci, među ostalim, o rastu izvoza u prvih devet mjeseci za 7,4 posto, te da vjeruje da će se taj trend nastaviti.

Dodala je da su posljednjih mjeseci pozitivni trendovi i u vezi s nezaposlenošću. Navela je da je od 2000. do 2003. u prosjeku bilo 360.000 nezaposlenih, a od 2009. do 2011. u prosjeku 300.000 nezaposlenih. Naglasila je da su ove godine rezultati turističke sezone bolji u broju dolazaka i noćenja, a istaknula je da je u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj bilo 485,3 milijuna eura stranih ulaganja, što je dva puta više nego u cijeloj 2010.

Premijerka je ustvrdila da se vladin program gospodarskog oporavka ostvaruje, kao i nekoliko predviđenih razina ušteda. Istaknula je da je Vlada pokazala odlučnost i snagu te da su dva temeljna smjera njena djelovanja i temeljne poluge gospodarskog oporavka stabilnost javnih financija i poticanje poduzetničkih aktivnosti i investicija. Napomenula je da je nelikvidnost jedan od najvećih problema te da su na njegovo rješavanje usmjereni značajni napori.

Govoreći o Zakonu o fiskalnoj odgovornosti, Kosor je naglasila da obvezuje Vladu, ministre i sve dužnosnike na drugačije ponašanje od onog u prošlim godinama te da će u prvoj godini njegove primjene biti smanjen udio rashoda u BDP-u za 1 postotni bod, a da je cilj da se deficit do ulaska u EU prepolovi, na 2,6 posto. Predsjednica Vlada kazala i da "u ovom danu nije bilo ništa važnije od skupa o ekonomskoj politici Hrvatske" te da "ni u jednom trenutku nije dvojila treba li na njega doći".