c S
Dnevne novosti

Uredbe vezane za policiju

11.11.2011 07:18 ZAGREB, 10. studenog 2011.Hina, Hrvatska vlada donijela je u četvrtak četiri uredbe kojima se, uz ostalo, uređuju uvjeti za stjecanje policijskih zvanja, klasifikacija radnih mjesta i plaće policijskih službenika, a koje se temelje na novom Zakonu o policiji.

Radi se o uredbama koje se donose na temelju Zakona o policiji. To je bio jedan od važnijih zakona koje smo morali donijeti u sklopu procesa pristupanja Europskoj uniji (EU), a na tragu je daljnje depolitizacije, jačanja sustava i institucije policije i MUP-a, kazala je predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Odbacila je pritom neka nagađanja u javnosti da Vlada ne može donositi te uredbe. "To je u skladu sa svim propisima", poručila je. Vinkica Duvnjak iz Ureda za zakonodavstvo obrazložila je da je riječ o provedbenim propisima, podzakonskim aktima na temelju zakona, a ne uredbama sa zakonskom snagom koje vlada inače može donositi u vrijeme kada ne zasjeda Hrvatski sabor.

Vlada predmetne podzakonske akte može donijeti ako su za njihovo provođenje osigurana sredstva u proračunu, a ministrica financija Martina Dalić kazala je da su ta sredstva osigurana te da ne izlaze iz okvira predviđenog za plaće policijskih službenika. Izmjenom uredbe o izgledu policijskih odora na način da je rok za usklađivanje izgleda osnovne i dodatne policijske odore produžen s tri na pet, a svečane s pet na sedam godina omogućena je, kako je rečeno, racionalizacija troškova tako da oni ne prelaze sredstva predviđena u državnome proračunu. Uz izmjenu Uredbe o odorama, Vlada je donijela i uredbu o uvjetima stjecanja policijskog zvanja, oznakama policijskog zvanja, funkcionalnim oznakama radnih mjesta, promaknuću i napredovanja kroz policijska zvanja, uredbu o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika te uredbu o plaćama policijskih službenika.

Uredbom o klasifikaciji radnih mjesta utvrđene su tri kategorije - rukovodećih, viših i nižih policijskih službenika. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko naglasio je kako se uredbama neće smanjivati plaće, a vraća se i mjesto vođe ophodnje. Time će se omogućiti suvremenu, karijernu i depolitiziranu policiju, rekao je Karamarko. "Zajedno s već donesenim uredbama, ove uredbe čine zaokruženu cjelinu kojom se uređuje ustroj MUP-a i položaj policijskih službenika", naglasio je.

Dodao je kako se uredbama propisuje napredovanje kroz policijska zvanja na način da svaki policijski službenik može steći uvid u mogućnost svog razvoja stjecanjem osobnog policijskog zvanja. Kako je istaknuto, imenovanje rukovodećih policijskih službenika je u nadležnosti ministarstva, a ne vlade koja, pak, imenuje i razrješuje glavnog ravnatelja policije temeljem javnog natječaja, a na prijedlog ministra unutarnjih poslova. Zamjenik i pomoćnik glavnog ravnatelja policije te načelnici policijskih uprava i postaja biraju se temeljem internog javnog natječaja.