c S
Dnevne novosti

UN-ov odbor podijeljen u vezi s Palestinom

14.11.2011 07:10 UJEDINJENI NARODI, 11. studenoga 2011.(Hina/Reuters), Odbor Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak je objavio da nije uspio postići dogovor o palestinskoj prijavi u punopravno članstvo UN-a, rekao je portugalski veleposlanik u UN-u.

Odluka odbora Vijeća sigurnosti za prijam dovela je pokušaj da UN prizna palestinsku državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze još korak bliže potpunom neuspjehu.

Sad Palestinci, koji dosad nisu uspjeli osigurati potrebnih devet glasova u Vijeću sigurnosti, moraju odlučiti hoće li tražiti glasovanje o svojoj kandidaturi u VS-u.

Palestinci zasad imaju osiguranih osam glasova, kažu diplomati. Odluči li palestinsko izaslanstvo inzistirati na glasovanju prije nego što skupi devet glasova, Sjedinjene Države neće morati upotrijebiti veto.

U nacrtu izvještaja odbora u kojem su predstavnici svih 15 članica Vijeća sigurnosti, detaljno se govori o neuspješnu pregovaranju. Sad kad je odbor i formalno odobrio izvještaj, pitanje prijema se po proceduri vraća Vijeću sigurnosti.

"Vijeće će primiti taj izvještaj i raspravljati o budućoj inicijativi", rekao je portugalski veleposlanik Jose Filipe Moraes Cabral, predsjednik Vijeća u studenome.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas 23. je rujna podnio prijavu Palestine za punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima.