c S
Dnevne novosti

Merkel: Eurozona još nije pronašla prikladan odgovor na krizu

17.11.2011 07:10 BERLIN, 16. studenog 2011.(Hina/AFP), Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u srijedu da eurozona još nije pronašla prikladan odgovor na krizu, opetujući svoj poziv da se izmijene europski ugovori, u nazočnosti irskog kolege koji je bio puno suzdržaniji o tom pitanju.

"Mislim da nismo pronašli prikladan odgovor na pitanje budućnosti eurozone", istaknula je Merkel na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s irskim premijerom Endom Kennyjem, odgovarajući na pitanje o očitom rastu nepovjerenja financijskih tržišta prema zemljama eurozone.

"Povjerenje" u sposobnost nekih zemalja da konsolidiraju svoje javne financije i reformiraju svoje gospodarstvo "nije dovoljno prisutno", dodala je.

Berlin smatra da je jedini način za povratak tog povjerenja institucionalizacija proračunske stege na temelju izmjene europskih ugovora kojom bi se proširile ovlasti Bruxellesa što se tiče kažnjavanja prekršitelja Pakta o stabilnosti i rastu, opetovala je Merkel.

Njemačka kancelarka je ponovo istaknula da se protivi jačoj intervenciji Europske središnje banke (ECB) u korist zemalja koje su se našle u teškoćama.

"Europski ugovori, kako ih mi vidimo, ne daju ECB-u mogućnost za rješavanje tih problema", kazala je. Kenny nije bio tog mišljenja.

"Samo ECB može djelovati kao potpuno sigurna zaštita", ocijenio je na simpoziju održanom nekoliko sati poslije, također u Berlinu, pridruživši se zboru onih koji pozivaju tu monetarnu ustanovu da čini više, napose da masovno otkupljuje dugove ugroženih zemalja.

Kenny je usto odbacio zamisao da se na području eurozone uvede porez na financijske transakcije za koji se zauzimaju Pariz i Berlin. "Ne želimo situaciju u kojoj bi Irska imala takav porez, a London ne", kazao je.

Njemački prijedlozi za izmjenu ugovora nisu posvuda naišli na oduševljenje, ni u eurozoni, ni među ostalih deset zemalja članica EU-a, napose u Velikoj Britaniji. Britanski premijer David Cameron treba u petak doputovati u Berlin.