c S
Dnevne novosti

Sarkozy, Merkel i Monti o ubrzanju plana spasa eurozone

18.11.2011 07:16 PARIZ , 17. studenog 2011.(Hina/AFP), Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, njemačka kancelarka Angela Merkel i novi talijanski premijer Mario Monti u četvrtak su u telefonskom razgovoru izrazili spremnost da nastave angažman na ubrzanju realizacije plana čiji je cilj zajamčiti financijsku sigurnost i rast u eurozoni.

Sarkozy, Merkel i Monti složili su se u pogledu potrebe ubrzanja realizacije mjera usvojenih na razini EU-a i zemalja eurozone tijekom nedavno održanog summita G20 u Cannesu", stoji u zajedničkom priopćenju objavljenom iz Elizejske palače.

Monti je "svojim kolegama iznio planove o ponovnoj uspostavi povjerenja u tržište i u poboljšanje ekonomske situacije", koja vlada u Italiji te je izjavio kako namjerava "iznimno odlučno djelovati da bi se zajamčila konsolidacija proračuna te usvojile reforme koje će omogućiti ponovno uspostavljanje vjere u socijalnu jednakost", stoji u priopćenju.

Monti (68), koji je na premijerskom mjestu naslijedio Silvija Berlusconija, u četvrtak je iznio ambiciozan program mjera štednje koje bi omogućile ponovnu uspostavu vjerodostojnosti Italije i pridonijele spasu eura.