c S
Dnevne novosti

Nijemci, Britanci i Francuzi za rezoluciju UN o Siriji

18.11.2011 07:12 NEW YORK, 17. studenog 2011.(Hina/AFP), Francuska, Njemačka i Velika Britanija namjeravaju Općoj skupštini UN predati rezoluciju koja će osuditi represiju nad prosvjednicima u Siriji i tvrde da imaju potporu arapskih zemalja, rekli su u četvrtak diplomati.

Tri zemlje rezoluciju namjeravaju predati na glasanje na Odboru za ljudska prava Opće skupštine na sjednici u utorak, rekli su njemački diplomati.

Uspjeh te inicijative mogao bi povećati pritisak na Vijeće sigurnosti UN glede krize u Siriji. Rusija i Kina prošlog su mjeseca stavile veto na rezoluciju koja je osuđivala zločine režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asadau kojima je, po podacima UN, smrtno stradalo najmanje 3500 ljudi.

Veleposlanici triju zemalja sastali su se s arapskim kolegama u srijedu nakon što je Arapska liga Asadu dala rok od tri dana da prekine krvavu represiju u svojoj zemlji, rekao je glasnogovornik njemačke misije pri UN.

"Naišli smo na snažnu potporu za nastavak rada na prijedlogu rezolucije, a neke su arapske zemlje čak izrazile namjeru da budu supredlagatelji rezolucije", dodao je.

Britanski veleposlanik pri UN mark Lyall Grant rekao je da su Jordan, Maroko, Katar i Saudijska Arabija spremne biti supredlagatelji rezolucije, a da bi se toj inicijativi trebale pridružiti i druge arapske zemlje.