c S
Dnevne novosti

EU poziva Libiju na suradnju s ICC-om

21.11.2011 07:18 BRUXELLES, 19. studenoga 2011.(Hina/AFP), Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton u subotu je pozvala libijske vlasti na punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) nakon uhićenja Saifa al-Islama, sina ubijenog libijskog diktatora Moamera Gadafija.

Ashton je ocijenila da libijske vlasti moraju poduzeti sve da Saif al-Islam bude predan sudu uz poštivanje procesa i u punoj suradnji s ICC-om koji istražuje zločine protiv čovječnosti.

Ashton je u priopćenju ocijenila da je Saif al-Islam Gadafi imao ključnu ulogu u bivšem režimu i da je njegovo uhićenje jako važno. Libija je počela proces demokratske tranzicije nakon bolnog i krvavog sukoba kojim je okončana 42-godišnja Gadafijeva diktatura.

Za nacionalno pomirenje je važno da odgovorni za kršenje ljudskih prava prije i tijekom nedavnog sukoba budu predani pravosuđu, naglasila je Ahston.

Libijski ministar informiranja Mahmud Šamam izjavio je tijekom popodneva da će Saifu al-Islamu biti suđeno u Libiji, po libijskim zakonima.

Na to je odmah reagiralo tužiteljstvo ICC-a, koje ga traži zbog zločina protiv čovječnosti, i isključilo takvu mogućnost. "Libijske vlasti imaju obavezu surađivati s našim sudom", kazao je glasnogovornik ICC-a.

NATO je priopćio da ima povjerenja da će nove libijske vlasti u suradnji s ICC-om osigurati pravdu za Saifa al-Islama Gadafija.