c S
Dnevne novosti

Merkel i Cameron šalju različite poruke o krizi

21.11.2011 07:16 BERLIN, 18. studenog 2011.(Hina/Reuters), Njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer David Cameron u petak su, nakon razgovora u Berlinu, javnosti uputili proturječne signale o načinu na koji bi trebalo riješiti problem dužničke krize u eurozoni te su priznali da nisu uspjeli izgladiti razmirice u pogledu uvođenja poreza na financijske transakcije u Europi.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj nakon razgovora, Cameron i Merkel nisu uspjeli prikriti međusobna različita stajališta u pogledu europske politike koje su potaknule rat riječima među političarima i među medijima u objema zemljama.

No političari nisu uspjeli zamaskirati razlike oko stajališta o tomu na koji bi način trebalo rješavati dužničku krizu. Cameron je izjavio kako je eurozoni potrebna pouzdana zaštita te da bi taj blok trebao upotrijebiti sve svoje institucije u borbi protiv krize.

Pozvao je na "odlučnu akciju" koja bi omogućila stabiliziranje eurozone, a kancelarka Merkel je jasno iznijela stajalište prema kojemu prednost daje pristupu - "korak po korak".

"Britanski zahtjev da upotrijebimo velike ovlasti kako bismo vratili kredibilitet eurozone je u redu, no moramo paziti da se ne bismo pretvarali kako imamo i ovlasti kojih nemamo, jer će tržišta vrlo brzo uočiti da rezultata nema", rekla je Merkel.

"Kancelarka i je slažemo se da, bez obzira na to kako ćemo nazvati ovo stanje, moramo poduzeti odlučnu akciju da bismo pomogli u stabilizaciji eurozone", kazao je Cameron, istaknuvši potrebu snažne akcije i angažmana u Grčkoj te dokapitalizacije europskih banaka.