c S
Dnevne novosti

Amnesty optužuje Egipat za kršenje ljudskih prava

22.11.2011 07:08 KAIRO, 22. studenog 2011.(Hina/Reuters), Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International optužila je u utorak egipatsku vojnu vlast za brutalnost koja katkad nadilazi onu bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka navodeći da su nade prosvjednika "srušene".

Po ocjeni Amnestyja, egipatsko Vrhovno vijeće oružanih snaga (SCAF) - koje je preuzelo kontrolu nakon 18-dnevnog ustanka kojim je u veljači srušen Mubarak - dalo je samo prazna obećanja kada je riječ o poboljšanju poštivanja ljudskih prava.

Najnovije slamanje otpora uključujući i prosvjede na kairskom trgu Tahrir posljednjih dana, dovelo je do mnogo poginulih i ranjenih, dodaje organizacija.

U svom izvješću organizacija za zaštitu ljudskih prava upozorava na to da vojni sudovi sude tisućama civila i da je prošireno djelovanje zakona u izvanrednim situacijama te da se mučenja u vojnom zatočeništvu nastavljaju.

"SCAF je nastavio tradiciju represivne vladavine koju su prosvjednici od 25. siječnja tako žestoko se boreći željeli svrgnuti", kaže direktor Amnestyja za Bliski istok i Sjevernu Afriku Philip Luther.

"Oni koji su izazvali ili kritizirali vojno vijeće, poput prosvjednika, novinara, blogera, aktivista, grubo su napadnuti u pokušaju da se zaustavi njihov glas. Brutalan i čvrst odgovor na prosvjede posljednjih dana nosi sve oznake Mubarakove ere", navodi Luther.

Po ocjeni Amnesty Internationala, vojno vijeće ispunilo je vrlo malo od svojih javnih obećanja i pogoršalo je situaciju u nekih područjima. Prema izvješćima, vojno je vijeće priznalo da je do kolovoza 12.000 civila bilo suđeno na vojnim sudovima i da je najmanje 13 njih osuđeno na smrt.

Egipatska vojna vlast ne može nastaviti upotrebljavati pitanje sigurnosti kao opravdanje da zadrži istu staru praksu koju smo vidjeli pod Hosnijem Mubarakom", ističe Amnestyjev direktor Luther.