c S
Dnevne novosti

Američki admiral: Hrvatska strateški saveznik SAD-a

23.11.2011 07:16 ZAGREB, 22. studenog 2011.(Hina), Hrvatska je strateški saveznik i partner SAD-a čiji doprinos i vodstvo povećava sigurnost i stabilnost jugoistočne Europe i ostatka svijeta, izjavio je u utorak u Zagrebu američki admiral i zapovjednik južnog krila NATO-a Samuel Locklear najavljujući nastavak suradnje i vojne pomoći Hrvatskoj.

"Hrvatska dobiva zaslužena priznanja za sudjelovanje u misijama u Afganistanu, na Kosovu, Golanskoj visoravni i drugdje u svijetu. Predanost tim operacijama i tamo gdje je moguće jače sudjelovanje, primjer su koji bi trebalo slijediti", rekao je Locklear novinarima nakon razgovora s hrvatskim ministrom obrane Davorom Božinovićem.

Dvojica dužnosnika sastala su se uoči 15. konferencije načelnika Glavnih stožera oružanih snaga zemalja članica Američko-jadranske povelje pod nazivom "Multinacionalna obuka i sudjelovanje u međunarodnim operacijama", koja se održava u Zagrebu. Uz izvrsne odnose u okviru NATO-a, Locklear je istaknuo da su SAD iznimno ponosne na bilateralnu suradnju s Hrvatskom.

Ove je godine najmoćnija svjetska sila dala 9,7 milijuna dolara vrijednu opremu za hrvatske snage u Afganistanu, 24, milijuna za deminiranje, a više od 200.000 dolara za opremu hrvatskih vojnih poligona. Zapovjednik Mornaričkih snaga SAD-a za Europu i Afriku pohvalio je hrvatsku vojnu industriju ističući pritom obnovu zapovjednog broda 6. flote "USS Mount Whitney" u brodogradilištu "Viktor Lenac" vrijednu više od 12 milijuna dolara.

Ministar Božinović darovao je Locklearu fotografiju obnovljenoga broda ističući da taj posao otvara mogućnosti dugoročne suradnje američke mornarice i hrvatskih brodogradilišta. "Ponosni smo što je Hrvatska strateški partner SAD-a s kojim dijelimo iste vrijednosti i zajednički radimo na održavanju mira diljem svijeta u Afganistanu, na Kosovu i u Libiji", rekao je Božinović i čestitao Locklearu na sjajnoj akciji kojom je svrgnut režim Moamera Gadafija, a u kojoj je Hrvatska sudjelovala s dva časnika.

Zapovjednici glavnih stožera zemalja članica Američko-jadranske povelje razgovarat će o suradnji u misiji u Afganistanu, transferu znanja, udruživanju obrambenih resursa u uvjetima smanjenih vojnih proračuna, suradnji u zaštiti zračnog i pomorskog prometa. Pet članica - Hrvatska, Albanija, Makedonija, BiH i Crna Gora, sudjeluju u misiji ISAF u Afganistanu s timovima vojnih instruktora koji uvježbavaju afganistanske vojne policajce.

Školu za obuku u Kabulu, koja je otvorena u svibnju, vodi Hrvatska koja u toj zemlji ima više od 300 pripadnika oružanih snaga. Američko-jadranska povelja utemeljena je 2003. godine kada su tadašnji ministri vanjskih poslova SAD-a, Albanije, Hrvatske i Makedonije u Tirani potpisali dokument "Američko–jadranska povelja".

Cilj inicijative je jačanje sigurnosti i stabilnosti kao preduvjeta za što brže uključivanje u euro-atlantske integracije, te jačanje demokracije i manjinskih prava. U prosincu 2008. godine pristupile su joj BiH i Crna Gora, dok Srbija ima status promatrača.