c S
Dnevne novosti

Mali napredak u razgovorima Srbije i Kosova

23.11.2011 07:08 BRUXELLES, 22. studenoga 2011.Hina, Srbija i Kosovo postigli su napredak tijekom dvodnevnih razgovora u Bruxellesu u pogledu priznavanja sveučilišnih diploma i sudjelovanja Kosova u regionalnim inicijativama, a dijalog će biti nastavljen prije kraja ovoga mjeseca, priopćeno je iz Vijeća Europske unije.

"Od Udruge europskih sveučilišta bit će zatraženo da ovjere diplome koje izdaju sveučilišta jedne i druge strane, kako bi se one mogle koristiti za daljnje obrazovanje ili zapošljavanje u javnoj službi", kaže se u priopćenju Vijeća EU-a nakon završetka dvodnevnog sastanka između srbijanskog i kosovskog izaslanstva.

Razgovori se vode pod pokroviteljstvom Ureda visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. "Napredak je postignut oko pitanja učinkovite i inkluzivne regionalne suradnje. Dogovoreno je da se strane vrate tom pitanju na svom sljedećem sastanku s ciljem postizanja sporazuma u kontekstu sveopće strategije EU-a za regiju", dodaje se u priopćenju.

Ovdje je riječ je o sudjelovanju Kosova u regionalnim inicijativama, jer Srbija odbija sudjelovati na sastancima na kojima Kosovo nastupa kao država, a Priština ne pristaje na rješenja kojima se ne priznaje njihova državnost. Što se tiče graničnih prijelaza, u priopćenju se navodi da se razgovaralo o "konceptu integriranog upravljanja granicama, kao načinu pronalaženja europskog rješenja za prijelaze".

Ništa konkretniji nisu bili ni voditelji izaslanstava dviju strana Edita Tahiri i Borko Stefanović. Kosovski Srbi ne pristaju na to da kosovske vlasti nadziru granične prijelaze Jarinje i Brnjak, koje Beograd naziva administrativnim prijelazima. Upravo zbog napetosti koja je slijedila nakon što je kosovska policija pokušala preuzeti nadzor na ta dva granična prijelaza prekinut je početkom rujna dijalog koji se vodi pokroviteljstvom EU-a, a koji je nastavljen u ponedjeljak.

Srbija očekuje da će u prosincu dobiti status kandidata, što je preporučila i Europska komisija, ali pretpostavka za to je nastavak dijaloga s Kosovom. Odluku o kandidatskom statusu jednoglasno donose šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a, a za sada te jednoglasnosti još nema.