c S
Dnevne novosti

Zaposlenici HRT-a podržali prijedlog Uprave za glavne urednike

24.11.2011 07:10 ZAGREB, 23. studenog 2011.(Hina), Većina zaposlenika Hrvatske radiotelevizije (HRT) podržala je Brunu Kovačevića kao kandidata Uprave za glavnog urednika Hrvatske televizije (HTV) i Vladimira Kumbriju kao kandidata Uprave za glavnog urednika Hrvatskog radija (HR), a o njihovom imenovanju odlučivat će Programsko vijeće HRT-a.

O prijedlogu Uprave za glavnog urednika HTV-a izjasnilo se 61 posto upisanih glasača s HTV-a od čega je Kovačevića podržalo njih 52 posto. O glavnom uredniku Hrvatskog radija izjasnilo se 67 posto upisanih glasača s HR-a od čega je njih 75 posto poduprlo Kumbriju, izvijestio je HRT.

Iako mišljenje zaposlenika o kandidatima Uprave nije obvezujuće, HRT napominje da je većina zaposlenika odlučila iskoristiti pravo davanja mišljenja o prijedlogu Uprave. HRT-ova podružnica Hrvatskog novinarskog društva (HND) je dan uoči izjašnjavanja o kandidatima Uprave pozvala zaposlenike na bojkot glasovanja jer im Uprava nije obrazložila zašto je te kandidate odabrala na natječaju na kojem je za glavnog urednika HTV-a pristiglo devet ponuda, a za glavnog urednika HR-a pet.

Glavne urednike HTV-a i HR-a na mandat od četiri godine imenuje Programsko Vijeće HRT-a, na prijedlog Uprave HRT-a, uz prethodno pribavljeno mišljenje urednika i novinara, odnosno kreativnog osoblja zaduženog za stvaranje programa. Po Statutu HRT-a, prikupljanju potpore mora se odazvati najmanje 30 posto zaposlenika, a mišljenje je pozitivno ako se tako izjasnilo njih najmanje 50 posto.

Programsko vijeće HRT-a će na sjednici raspravljati o prijedlogu za imenovanje glavnih urednika HTV-a i HR-a, a nakon razgovara s kandidatima pristupit će njihovom imenovanju tajnim glasanjem. Da bi kandidat bio izabran mora dobiti natpolovičnu podršku članova Vijeća, odnosno šest od jedanaest članova.

Ako Vijeće ne izabere kandidata kojega je predložila Uprava, može samo predložiti kandidata, no on tada treba dvotrećinsku većinu, odnosno osam glasova članova Vijeća. Ako, pak, Vijeće ne predloži svog kandidata, donosi odluku o objavi ponovnog javnog natječaja za imenovanje glavnog urednika.

Glavni urednici HTV-a i HR-a biraju se nakon usvajanja novog Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji i Statuta HRT-a kojim su ukinute funkcije direktora programa radija i televizije, kao i funkcije glavnih urednika Informativnog programa. Umjesto njih, za programe su odgovorni glavni urednici.