c S
Dnevne novosti

Merkel-Sarkozy-Monti počeli mini summit

25.11.2011 07:16 STRASBOURG, 24. studenog 2011.(Hina/AFP), Čelnici Njemačke, Italije i Francuske, triju najvećih gospodarstava eurozone počeli su u četvrtak u Strasbourgu mini summit dok se nastavlja napetost između Pariza i Berlina oko uloge Europske središnje banke u dužničkoj krizi.

Službeno je sastanak francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, njemačke kancelarke Angele Merkel i talijanskog premijera Marija Montija najavljen kao priprema europskog summita 9. prosinca.

Novi talijanski premijer treba na njemu uvjeriti partnere da je odlučan smanjiti 1.900 milijarda eura talijanskog duga i pokrenuti rast, javlja AFP prije očekivane konferencije za novinare nakon radnog ručka.

Europske burze u četvrtak su bilježile rast nakon tri dana pada. Međutim, nervoza je i dalje prisutna jer je Fitch, agencija za kreditni rejting, smanjila ocjenu Portugalu na "BB+". Strah je prisutan da će dužnička kriza zahvatiti čitavu eurozonu.

Moody's i Fitch, dvije od triju velikih agencija za kreditni rejting, Francusku su upozorile da joj, pogorša li se kriza, prijeti smanjenje ocjene "AAA" koja joj omogućuje zaduživanje po niskim kamatnim stopama.

Čak i Njemačka, motor rasta Europske unije nije potpuno zaštićena te se njezine gospodarske perspektive za 2012. ne čine blistavima. U srijedu je prvi put zabilježena slabija aukcija njemačkih državnih obveznica zbog slabog odziva ulagača što je pobudilo strah da se dužnička kriza eurozone širi na najjače europsko gospodarstvo.

Europski partneri žele da Njemačka popusti inzistiranju da Europska središnja banka više štiti države u teškoćama. Kancelarka Angela Merkel zasad takav prijedlog odlučno odbija.

Jednako odlučno Berlin se protivi prijedlogu Bruxellesa o uvođenju euroobveznica, zajedničkih obveznica koje bi trebale stabilizirati monetarnu uniju i stvoriti veliko tržište obveznica poput onoga u Sjedinjenim Državama.

Berlin želi da zemlje u teškoćama postanu proračunski disciplinirane i odgovorne. Kada to provedu "bit ćemo spremni na svaku potrebnu solidarnost", rekao je u srijedu njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble.