c S
Dnevne novosti

TI: strože kažnjavati stranke koje se nezakonito financiraju

25.11.2011 07:24 ZAGREB, 24. studenog 2011.(Hina), Transparency International (TI) objavio je rezultate istraživanja o transparentnosti financiranja političkih stranaka u regiji, pozvao na učinkovitiji nadzor stranačkih financija te strožu primjenu sankcija za stranke koje ne poštuju zakonske propise u tom području.

Istraživanje je provedeno u Albaniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu, a njegovi rezultati predstavljeni su u Novinarskom domu gdje je, uz nazočnost predstavnika sličnih organizacija iz spomenutih zemalja jugoistočne Europe, domaćin bio Transparency International Hrvatske (TIH).

Član Uprave TIH-a Zorislav Antun Petrović kazao je kako su političke financije u Hrvatskoj po tom istraživanju dobile ocjenu 7, što je na granici između "prosječno" i "dobro" na ljestvici po kojoj ocjena od 0 do 3,3 spada u kategoriju "nedovoljno", od 3,4 do 6,7 "prosječno" te od 6,8 do 10 "dobro".

Najlošije ocijenjene kategorije su primjena sankcija za političare koji se u financiranju ne drže zakona (ocjena 4), te dostupnost informacija (5,7), dok je najbolje ocjene dobio segment detaljnosti financijskih izvještaja (od 8,4 do 9,4), iako je vjerodostojnost tih izvještaja prilično nisko ocijenjena (4,8).

Petrović je naglasio da su neka domaća zakonska rješenja, posebno novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, vrlo dobra (ocjena 8), ali je njihova praktična primjena dobila nižu ocjenu (6).

To, dodao je, pokazuje kako ima puno prostora za poboljšanja, posebno u dijelu primjene zakonskih rješenja koja propisuju sankcije, jer se, smatra, bez odgovarajućih sankcija ne može očekivati da će stranke javnosti predstaviti točne podatke.

TI u izvješću navodi četiri preporuke za bolju implementaciju propisa i sustava financiranja politike u Hrvatskoj, pa se tako predlažu detaljniji izvještaji o godišnjem financiranju stranaka, koji bi uključivali i negotovinske donacije te popuste na dobra i usluge.

Prije predavanja tih izvještaja, predlaže TI, stranačke bi financije, osim Ureda državne revizije, kontrolirala i neovisna revizorska kuća, a tijelima javne vlasti, posebno sudovima, preporučuje strožu primjenu sankcija za svako kršenje Zakona u području financiranja.

Organizacije civilnog društva i mediji te sva zainteresirana javnost trebali bi, smatraju, biti više uključeni u praćenje stranačkog financiranja te poticani na prijavljivanje svih prekršaja nadležnim tijelima.

TI poziva nadzorna tijela u svih pet zemalja regije da povećaju napore na provođenju novih propisa o financiranju političkih stranaka, a te se države poziva na točno izvještavanje o stranačkim prihodima i rashodima, provjeravanje stranačkih izvještaja kroz pouzdan sustav nadzora te odgovarajuće sankcioniranje u slučaju kršenja zakona.

"Novac je važan politici, ali može ugroziti demokraciju ako se njegova uloga pravilno ne uredi", poručio je predsjednik TIH-a Nikola Kristić, istaknuvši kako bez transparentnog financiranja politike nema ni transparentnog izbornog procesa.