c S
Dnevne novosti

Njemačka Barrosov prijedlog zajedničkih obveznica smatra "neozbiljnim"

28.11.2011 07:12 BERLIN, 26. studenog 2011.(Hina/Reuters), Njemački vicekancelar Philipp Roesler u subotu je ocijenio "neodgovornim" prošlotjedni prijedlog Europske komisije za izdavanje zajedničkih obveznica i najavio da Njemačka neće popustiti u svom odbijanju obveznica eurozone.

Roesler, koji je i ministar gospodarstva, u razgovoru za berlinski InfoRadio rekao je da je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prošlog tjedna pogriješio kada je rekao da bi obveznice eurozone mogle biti izdane kada se uvedu novi zakoni koji će osigurati da proračuni zemalja eurozone ne krše pravila Europske unije.

"Smatram neodgovornim što gospodin Barroso ponovno otvara ovu raspravu o obveznicama eurozone", rekao je Roesler snažnijim riječima od onih kancelarke Angele Merkel koja je prijedlog nazvala "krajnje neprikladnim".

Roesler, čelnik Slobodnih demokrata (FDP), manjeg koalicijskog partnera kancelarkinih konzervativaca, rekao je da bi zajedničke obveznice bile pogrešne i za Njemačku i za Europu jer bi smanjile pritisak na zadužene zemlje da smanje svoje deficite.

"To bi bilo pogrešno za Njemačku, što ne mora nužno zanimati Barrosa. No bilo bi pogrešno i za Europu jer bi dug onda bio kolektiviziran. Pritisak na prezadužene zemlje da konsolidiraju svoje proračune odmah bi nestao. Drugim riječima, to bi zapravo blokiralo put prema stvaranju "unije stabilnosti"", rekao je njemački ministar gospodarstva i vicekancelar Philipp Roesler.