c S
Dnevne novosti

Rudolf: ostati izvan EU-a značilo bi trunuti na periferiji Unije

29.11.2011 07:10 ZAGREB, 28. studenog 2011.(Hina), Akademik Davorin Rudolf izjavio je na tribini Udruge "Istina" u Zagrebu govoreći o malim narodima i Europskoj uniji da bi ostati izvan te asocijacije za Hrvatsku značilo trunuti na periferiji Unije.

Govoreći na tribini Inicijative za slobodu, toleranciju i nacionalnu afirmaciju "Istina", Rudolf je rekao kako ne treba imati iluziju da će Europska unija propasti. S eurom može biti svašta, ali Europa ne može opstati bez Europske unije, rekao je.

Po njegovim riječima, ono što moramo očuvati u EU-u jest identitet, što ponajprije ovisi o političkoj eliti koju u Hrvatskoj nemamo. Kako je rekao, posljednjih deset godina imali smo klonirane ministre vanjskih poslova jer su dolazili na ta mjesta ljudi koji, ustvrdio je, "počinju učiti zanat kad postanu ministri" pa nam se zato događaju "gafovi kakvi su se dogodili u pogledu privremenog ugovora o granici s Crnom Gorom ili pak s Bosnom i Hercegovinom u području roga poluotoka Kleka".

"Kod nas je prisutan mentalitet preplašene države. Ne donosi nam Bruxelles dobro ili zlo, već sve ovisi o našem ponašanju i odlukama jer - ako kihnu u Bruxellesu, a mi u Hrvatskoj odmah ustanemo - to nije dobro", dodao je.

Upitavši se je li netko od hrvatskih dužnosnika odgovarao zbog svega što su iznosili, kako je to objavio WikiLeaks, Rudolf je dometnuo da ga osobito zanima kako će komentirati skorašnju, po svemu sudeći, drakonsku presudu haaškog suda bosanskohercegovačkim Hrvatima "samoproglašena ministrica vanjskih poslova koja je u parlamentu tvrdila kako su hrvatske snage bile agresor na BiH".

Govoreći o graničnome sporu sa Slovenijom, Rudolf je rekao kako to nije granični, nego teritorijalni spor jer Slovenci traže hrvatski državni teritorij. Ako bi se u kojem slučaju ostvarile njihove ambicije, stvari bi se, kako je rekao, znatno zakomplicirale jer bismo izgubili granicu s Italijom i došli bi u pitanje Osimski sporazumi, a Slovenija bi dobila koridor praktično do Palagruže.

Govoreći o "slovenskoj aroganciji", upozorio je kako je danas jedina okupirana točka u Europi Sv. Gera, koju slovenska vojska nadzire gotovo dva desetljeća. Rudolf je upozorio da se u Hrvatskoj vlast "otkinula od građana" pa se ne može utjecati ni na odluke predsjednika, vlade ni Sabora. Bez obzira na rezultate izbora, izrazio je sumnju u promjene.