c S
Dnevne novosti

Ban Ki-moon: uspostava Palestine odavno kasni

30.11.2011 07:12 NEW YORK (UN), 29. studenog 2011.(Hina), Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u utorak je predvodio zbor dužnosnika Svjetske organizacije koji su ukazali na potrebu pravednog i trajnog rješenja za pitanje Palestine i postizanje sveobuhvatnog mira na Bliskom istoku, izvijestila je Press služba UN-a.

"Uspostava palestinske države, koja živi u miru pored sigurnog Izraela, odavno kasni", rekao je Ban Ki-moon, u poruci povodom Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom, koji se obilježava svake godine 29. studenog.

"Potreba za rješavanjem ovoga sukoba dobila je na hitnosti s povijesnim transformacijama koje se odvijaju u cijeloj regiji. Pozivam izraelsko i palestinsko vodstvo da pokažu hrabrost i odlučnost u traganju za sporazumom o rješenju s dvije države, koje može otvoriti svjetliju budućnost za palestinsku i izraelsku djecu", naglasio je Ban.

Prije dva mjeseca, predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas podnio je zahtjev Palestine za članstvo u UN-u. Ban je istaknuo da je bitno, iako je to stvar o kojoj odlučuju države članice, ne izgubiti iz vida krajnji cilj postizanja mirovnog sporazuma kroz pregovore o svim pitanjima konačnog statusa, uključujući i granice, sigurnost, Jeruzalem i izbjeglice.

Zamjenica glavnog tajnika Asha-Rose Migiro pozvala ja na pretvaranje solidarnosti u pozitivnu akciju, govoreći na skupu u sjedištu UN-a u povodu Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom. "Međunarodna zajednica mora pomoći usmjeriti situaciju prema povijesnom mirovnom sporazumu. Neuspjeh da se prevlada nepovjerenje samo će osuditi daljnje naraštaje Palestinaca i Izraelaca na sukobe i patnje", kazala je Migiro.

Predsjednik Opće skupštine UN-a Naser Abdulaziz Al-Naser rekao je na skupu da mora biti učinjeno sve kako bi se ublažile svakodnevne patnje palestinskog naroda. "Stanje na terenu izvor je velike zabrinutosti", kazao je. Izgradnja židovskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijima se nastavlja, posebno u, i oko Istočnog Jeruzalema i u području C na Zapadnoj obali, istaknuo je. Područje C odnosi se na više od 60 posto Zapadne obale, gdje Izrael zadržava kontrolu nad sigurnosti, planiranjem i izgradnjom.

"Imovina se i dalje uništava, zemlja se konfiscira a Palestinci se i dalje istjeruju iz svojih domova, uz kršenje međunarodnog prava i usprkos međunarodnim naporima za oživljavanje pregovora između dviju strana", rekao je Al-Naser, naglašavajući nužnost zajedničkog rada na postizanju pravednog i sveobuhvatnog rješenja na Bliskom istoku. Posebni izvjestitelj za stanje ljudskih prava na palestinskim teritorijima Richard Falk, iskoristio je Dan solidarnosti da upozori na položaj palestinskih Beduina na Zapadnoj obali.

"Nedavni pritisak izraelskih vlasti i naseljenika da protjeraju zajednice palestinskih Beduina iz područja C je za žaljenje, nezakonit i mora prestati", rekao je Falk u priopćenju. U posljednjih nekoliko mjeseci, oko 2.300 Beduina koji žive u 20 siromašnih sela u brdima istočno od Jeruzalema, izraelske vlasti su obavijestile da moraju napustiti to područje, kao dio plana za protjerivanje beduinskih zajednica koje žive u području C.

Falk je upozorio da to protjerivanje izaziva zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava, posebno s obzirom na "prisilno istjerivanje i prisilno raseljavanje". U povodu dana solidarnosti s Palestincima, u sjedištu UN-a na East Riveru u utorak je otvorena izložba slika "Palestinski vidikovac", kanadsko-palestinskog arhitekta i umjetnika rođenog u Jordanu, Ibrahima Šalabija.