c S
Dnevne novosti

Plenković otvorio plenarni skup Radne zajednice Alpe-Jadran

01.12.2011 07:14 ZAGREB, 30. studenog 2011.(Hina), Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković otvorio je u srijedu plenarni skup Radne zajednice Alpe-Jadran u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, priopćio je MVPEI.

Suradnja Republike Hrvatske u Radnoj zajednici Alpe-Jadran duga je trideset i tri godine. Održavanjem ovog sastanka u Zagrebu visokih predstavnika članica Radne zajednice Alpe-Jadran zaključena je prva godina hrvatskog dvogodišnjeg predsjedanja.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici članica: Gradišće, Koruška, Štajerska, Furlanija-Julijska krajina, Veneto i Slovenija. Plenković je istaknuo važnost i ulogu Radne zajednice Alpe-Jadran u povijesnim trenucima osamostaljenja hrvatske države.

Ona je predstavljala međunarodni forum koji je Hrvatskoj pružio mogućnosti političkog nastupa i stjecanje podrške međunarodne zajednice, rekao je.

Plenković je izložio glavne programske orijentacije hrvatskog predsjedanja te je naglasio da će se suradnja u okviru Radne zajednice Alpe-Jadran nastaviti sukladno zajedničkim okvirima politika Europske unije i dinamici europskih integracijskih procesa, navodi se u priopćenju.

Radna zajednica Alpe-Jadran osnovana je 1978. godine s ciljem zajedničke promocije regije podijeljene političkim razlikama.

Završetkom hrvatskih pregovora i skorašnjim ostvarenjem punopravnog članstva u Europskoj uniji završeno je povijesno razdoblje suradnje, uzajamnosti i prijateljstva s regijama iz srednjoeuropskog susjedstva.