c S
Dnevne novosti

Čelnici EP-a pozdravljaju pristanak na pristupni ugovor

02.12.2011 07:16 BRUXELLES, 1. prosinca 2011.Hina, Čelnici Europskog parlamenta pozdravili su u četvrtak u Bruxellesu izglasavanje pristanka na Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, ističući da je Hrvatska zaslužila golemu potporu koju su iskazali zastupnici svojim glasovanjem.

Zastupnici Europskog parlamenta velikom su većinom odobrili u četvrtak na plenarnoj sjednici u Bruxellesu Ugovoru o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, što otvara put za njegovo potpisivanje sljedeći tjedan. Glasovanju su pristupila 634 zastupnika, za pristanak na pristupni ugovor glasovalo je 564, suzdržanih je bilo trideset i dvoje, a protiv 38.

"Danas je dobar dan za Hrvatsku i za EU. Europski parlament je stao iza hrvatskog pristupanja EU-u. Dali smo jasan signal u kojoj mjeri EU želi Hrvatsku. Hrvati će uskoro moći pokazati svoju potporu za EU na referendumu. Radujem se svečanosti potpisivanja Ugovora o pristupanju 9. prosinca u Bruxellesu", istaknuo je u svojoj poruci predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek.

"Hrvatsko postignuće zaslužuje puno priznanje, ali mi moramo nastaviti rješavati stvari gdje znamo da ima prostora za napredak. Posebnu pozornost treba posvetiti nastavku borbe protiv korupcije i povećanju učinkovitosti pravosuđa kako bi se bolje štitila temeljna prava, poboljšala poslovna klima i transparentnost u javnoj upravi", rekao je Buzek.

Šef najveće političke skupine u Europskom parlamentu, Europske pučke stranke (EPP), Joseph Daul također je pozdravio izglasavanje pristanka na hrvatski pristupni ugovor. "Europski parlament dao je povijesno zeleno svjetlo za Hrvatsku kako bi postala 28. članica EU-a 1. srpnja 2013. godine", rekao je Daul. "Pristupanje Hrvatske u vrijeme kada se EU mora baviti velikim gospodarskim i financijskim krizama pokazat će da Unija ima snagu nastaviti s integracijom čak i u teška vremena i poslat će pozitivan znak cijeloj regiji da će reforme biti nagrađene", rekao je Daul.

Šef druge po veličini političke skupine, europskih socijalista, Martin Schultz, koji će počekom sljedeće godine zamijeniti Buzeka na mjestu predsjednika Europskog parlamenta, rekao je da je Hrvatska prošla težak put. "Šest godina pokazuje da ni na jednoj strani nije bilo jednostavno. Nije lako postati članicom Europske unije i za Hrvatsku je to bio dug i djelomično težak i bolan put. Mi u EU-u, mi smo pravna zajednica koja određuje kriterije koje zemlja mora ispuniti, ali nakon toga ta zemlja ima pravo na članstvo.

Danas je to dokumentirano na glasovanju. Proces koji nije jednostavan, dobro se završio", rekao je Schultz. Dodao je da je danas "dobar dan za Hrvatsku i za Europsku uniju" jer je dobar znak da i u postojećoj krizi države žele ući u EU. "Veselim se pozdraviti buduće kolegice i kolege iz Hrvatske u Europskom parlamentu. Veselim se uspjesima vlade.

Ne treba zaboraviti da je na putu u EU bivši premijer završio u pritvoru, u samoj zemlji se prolazilo teške i bolne povijesne procese i tu su rane koje još nisu zacijelile. Kada sam u Hrvatskoj i dalje vidim postere generala, nepravdu koja se dogodila ljudima i njemu, i kako to građani osjećaju, sve to još nije povijest, sve to je još živo i to uvozimo u Europsku uniju. Ali mi smo zajednica naroda koji se moraju povezati kako bi prebrodili rane iz povijesti i zato je ovo dobar dan", rekao je Schultz.

Njemačka demokršćanka Doris Pack izrazila je iznimno zadovoljstvo zbog toga što je Hrvatska došla na prag članstva u EU-u. "Ovo je krasan dan, dugo sam se za ovo pripremala i radila na tome s mnogima, a ovo je danas i plod rada u Hrvatskoj. Nikada u povijesti nije primljena u članstvo zemlja koja je tako dobro pripremljena kao Hrvatska i to treba zapisati i poručiti svima koji još uvijek imaju sumnje u Hrvatsku", rekla je.

Na pitanje kako će proći referendum u Hrvatskoj, Pack je rekla: "Ako mi u EU glasujemo za Hrvatsku, tada bi i Hrvati trebali glasovati za EU. Trenutačno je potpora oko 61 posto u Hrvatskoj. Svi znamo da pripadamo jedni drugima, te da je Hrvatska divna nova članica Unije. Europska kultura bit će obogaćena, a isto tako nam je i potreban novi – hrvatski jezik", rekla je. Dobrodošlicu Hrvatskoj poželjeli su i čelnici liberalne političke skupine.

"Unatoč teškoj gospodarskoj i političkoj krizi, Europska unija ostaje privlačna za susjedne zemlje koje traže stabilnost i sigurnost. Hrvatsko pristupanje, koje je Europski parlament danas odobrio, početak je nove budućnosti za zemlju i, nadam se, korak prema sigurnosti i stabilnosti u široj regiji zapadnog Balkana", rekao je čelnik liberalne frakcije Guy Verhofstadt. "Hrvatska je dobro pripremljena za članstvo u EU-u nakon što je prošla dugi i strogi proces pregovora i prilagodbu standardima Europske unije", rekao je slovenski liberal Ivo Vajgl.