c S
Dnevne novosti

Vlada o konačnom tekstu ugovora o pristupanju EU

02.12.2011 07:22 ZAGREB, 1. prosinca 2011.Hina, Hrvatska je Vlada na sjednici primila na znanje konačni tekst ugovora o pristupanju Hrvatske u Europsku uniju koji je dobio suglasnost Europskog parlamenta.

Europski parlament dao je suglasnost na hrvatski pristupni ugovor. To je povijesni dan koji smo dugo čekali i za to dugo i predano radili, kazala je predsjednica vlade Jadranka Kosor.

"Osobno sam ponosna, kao i svi vi, i svima zahvaljujem. Bilo je časno raditi i obaviti ovaj posao i doći do povijesnog uspjeha", rekla je Kosor.

Naglasila je kako je najvažnije postignuće vlade, koju vodi od srpnja 2009., deblokada pregovora te otvaranje i zatvaranje najtežih poglavlja u pregovorima o ulasku Hrvatske u EU.

"Nismo katkad zadovoljni što mnogi prešućuju tu činjenicu, ali to ostaje zapisano u povijesti", istaknula je Kosor.

Mi smo obavili taj posao i današnja odluka Europskog parlamenta potvrđuje ono za što smo se zauzimali, da hrvatski jezik postaje 24. službeni jezik EU, rekla je Kosor i naglasila kako je potrebno prisjetiti se "na to koliko se hrvatski narod borio za svoj jezik i državu".

Sve se to događa u godini kad obilježavamo 20. obljetnicu samostalnosti, naglasila je premijerka i kazala kako će idući tjedan s ponosom u Bruxellesu potpisati pristupni ugovor u ime vlade i svih hrvatski građana.

Danas je trenutak za slavlje i neka vas to ispunjava zadovoljstvom, poručila je ministrima u vladi. Vlada će, istaknula je, nastaviti raditi i zauzimati se da referendum na kojem će hrvatski građani odlučivati o pristupanju EU bude više nego uspješan.

"Sigurna sam da će tako i biti", poručila je.