c S
Dnevne novosti

EU od Srbije traži pritisak na nasilnike na sjeveru Kosova

02.12.2011 07:08 BRUXELLES, 1. prosinca 2011.Hina, Europska unija je zatražila od Srbije da izvrši pritisak na one koji na sjeveru Kosova izazivaju nasilje, izjavila je u četvrtak visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

"Beograd mora izvršiti maksimalni pritisak na one koji vrše nasilje i kako bi se uklonile barikade", rekla je Ashton, koja je u četvrtak predsjedavala sastankom ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a na kojem se razgovaralo o stanju na zapadnom Balkanu.

Istodobno, u Bruxellesu se održava drugi dijalog između Srbije i Kosova, s kojeg EU očekuje napredak u pravcu normalizacije odnosa. Srbija, s druge strane, očekuje dodjelu kandidatskog statusa, o čemu odlučuju šefovi država ili vlada EU-a na summitu sljedeći tjedan.

Ministri vanjskih poslova nisu u četvrtak nakon rasprave donosile zaključke o zapadnom Balkanu, nego je to ostavljeno za ponovni sastanak u ponedjeljak. Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izjavio je da se Pariz zauzima za to da se Srbiji odobri status kandidata, dok se Njemačka tome protivi.

"Francuska je za to da se Srbiji prizna status kandidata, što bi je trebalo ohrabriti da nastavi putem kojim je krenula", rekao je Juppe. Francuski šef diplomacije je istaknuo da su ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a osudili nasilje na sjeveru Kosova u kojima je ozlijeđeno više od 50 pripadnika KFOR-a iz Njemačke, Austrije i Mađarske.

"Nakon događaja koji su se odvijali posljednjih dana i tjedana, mora se priznati da europska perspektiva Srbije nije postala ništa konkretnija", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle.

Austrija, koja je donedavno zagovarala da se Srbiji dodijeli kandidatski status, sada izražava sumnje. "Dogodile su se stvari koje nas navode na sumnju. Sada je kao preduvjet za bilo kakav napredak potrebno procesuirati i osuditi počinitelje nasilja", rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger.

U ponedjeljak će se na sastanku za Vijeća EU-a za opće poslove, koje čini ministri vanjskih ili europskih poslova, donijeti zaključci o preporukama Europske komisije, koja je preporučila da se Srbiji dodijeli status kandidata, a da se s Crnom Gorom otpočnu pristupni pregovori. Za obje odluke potrebna je suglasnost svih zemalja članica, a nje za sada još nema.