c S
Dnevne novosti

Odluka o Srbiji i Crnoj Gori prepuštena čelnicima EU-a

06.12.2011 07:12 BRUXELLES, 6. prosinca 2011.Hina, Zemlje članice EU-a u ponedjeljak se na ministarskoj razini nisu mogle dogovoriti o tome hoće li Srbiji dodijeliti status kandidata, a Crnoj Gori dati datum za početak pregovora te je odluka ostavljena za šefove država ili vlada koji se sastaju u petak na summitu u Bruxellesu.

Poljski državni tajnik za europske poslove Mikołaj Dowgielewic izjavio je nakon maratonskog sastanka Vijeća za opće poslove da su prihvaćeni zaključci o proširenju, da je Vijeće ocijenilo da su i Srbija i Crna Gora postigle veliki napredak, ali da je odluka o davanju kandidatskog statusa Srbiji i datuma za početak pregovora ostavljena šefovima država ili vlada, koji su krajem tjedna okupljaju na summitu u Bruxellesu.

Dowgielewic je odbio reći može li Crna Gora računati na datum za početak pregovora, ali je istaknuo da je rasprava o toj zemlji bila vrlo pozitivna. Većina zemalja članica se slaže da se Srbiji dade kandidatski status, ali Njemačka, Austrija, Velika Britanija i Nizozemska pokazuju suzdržanost i traže od Beograda da učini više na normalizaciji odnosa s Kosovom.