c S
Dnevne novosti

Vojvođanske Hrvate zanima sudbina zakona

07.12.2011 07:20 SUBOTICA, 6. prosinca 2011.(Hina), Vodstvo hrvatske manjine u Srbiji vjeruje da se odnos nove vlasti prema Hrvatima izvan matice neće znatnije mijenjati, ali ga zanima sudbina Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, prenosi u utorak program na hrvatskom jeziku Radio televizije Vojvodine.

Čelnici hrvatske manjine također smatraju da nakon izbora u Hrvatskoj neće biti ni „senzacionalnih“ promjena u odnosima između Srbije i Hrvatske. „Mislimo da neće biti znatnijih, načelnih promjena u odnosu prema hrvatskoj manjini u Srbiji nakon promjene vlasti u našoj matici.

Ali za nas je najveća nepoznanica što će biti sa zakonom o odnosima Hrvatske prema Hrvatima izvan Hrvatske, jer je riječ o dokumentu koji je nedavno donesen u Hrvatskom saboru bez glasova SDP-a“, izjavio je predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Slaven Bačić. On je dodao kako „Hrvati u Vojvodini čestitaju strankama Kukuriku koalicije na izbornoj pobjedi“.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić ističe da će njegova stranka biti zadovoljna ako se nova vlast prema hrvatskoj manjini u Srbiji bude ponašala kao predsjednik Ivo Josipović. „Za nepune dvije godine on je s nama već sedam puta razgovarao. Ako nova vlada pokaže samo polovicu toga interesa, mi ćemo biti zadovoljni“, izjavio je Kuntić.

Dodao je kako ne vjeruje da će u poboljšanju odnosa između Beograda i Zagreba biti radikalnih pomaka jer između dviju država stoje brojna i teška otvorena pitanja. „Nadam se da će se barem neka od tih pitanja početi otvarati jer bi to koristilo i hrvatskoj manjini u Srbiji, kao i srpskoj u Hrvatskoj. No nešto senzacionalno ne očekujem“, zaključio je Kuntić.

Biračko pravo na šest biračkih mjesta u Subotici i Beogradu, tijekom vikenda, iskoristilo je oko 950 hrvatskih državljana sa stalnim ili privremenim prebivalištem u Vojvodini i Srbiji. Sva biračka mjesta bila su otvorena u hrvatskim diplomatskim predstavništvima u Srbiji i na njima se nije dogodio nijedan izgred.