c S
Dnevne novosti

Meron predložio mjere za ubrzanje rada ICTY-a

08.12.2011 07:16 NEW YORK (UN), 8. prosinca 2011.(Hina), Predsjednik Haaškog suda (ICTY) Theodor Meron u srijedu je usmeno izvijestio Vijeće sigurnosti UN o trenutačnom stanju u radu suda, predlažući više mjera za ubrzanje rada kako bi se svi preostali postupci dovršili do kraja 2014. godine.

Meron je rekao da se na ICTY-u trenutačno vode suđenja za 35 osoba. Kazao je kako se predviđa da će iduće godine biti izrečene presude u 6 predmeta, te da bi presuda Radovanu Karadžiću trebala biti izrečena tijekom 2014. godine. Za 2013. je najavio presude u 5 predmeta.

"Još uvijek je nemoguće predvidjeti kada će biti izrečene presude nedavno uhićenima Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću", istakao je Meron, dodajući da će se poduzeti svi napori kako bi njihova suđenja bila dovršena do kraja 2014., za kada je predviđen završetak rada suda.

Među mjerama za ubrzavanja rada, predložio je povjeravanje vođenja brojnih predmeta za uvredu suda, kojih je trenutačno 10, privremenim 'ad litem' sucima, kako bi se stalni suci rasteretili za dovršenje bitnih predmeta.

Također je predložio skraćenje na pola vremena potrebnog za prijevode presuda, od kojih neki traju 18 i više mjeseci. U tu je svrhu predložio zapošljavanje dodatnih prevoditelja ili povjeravanje prevođenja ugovornim suradnicima. Meron je predložio i da se olakša zapošljavanje pripravnika na ICTY-u, kako bi se ublažile teškoće s odljevom sudskog osoblja.

Meron, američki sudac koji je 17. studenoga po drugi puta preuzeo predsjedavanje ICTY-em, izrazio je priznanje svom prethodniku, sucu Patricku Robinsonu, ističući da podržava njegovo ustrajno zalaganje za osnivanje zaklade za isplatu odšteta žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Naglasio je da nedavno uhićenje Mladića i Hadžića znači da više nema bjegunaca i da su "sve žive osobe koje je optužio ITCY, izvedene ili će biti izvedene pred sud, bilo pred tribunal ili pred nacionalne sudove", što je ocijenio značajnim postignućem. Posebno je istakao važnost pomoći ICTY-a nacionalnim pravosuđima u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, koja danas "uspješno procesuiraju ratne zločine".