c S
Dnevne novosti

Prosvjedni skup protiv pristupanja Hrvatske EU-u

09.12.2011 07:25 ZAGREB, 8. prosinca 2011.(Hina) Prosvjedni skup protiv potpisivanja pristupnog ugovora Hrvatske s EU-om pod nazivom "Ne dajmo Hrvatsku" održan je danas na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu u organizaciji stranke Akcije za bolju Hrvatsku te desetak izvanparlamentarnih stranaka i udruga.

Na skupu na kojem je, po novinarskim procjenama, bilo od 100 do 150 ljudi skorašnje potpisivanje pristupnog ugovora s EU-om proglašeno je činom nacionalne izdaje te su građani pozvani da na referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji glasuju protiv. Govoreći u ime organizatora, predsjednik Akcije za bolju Hrvatsku umirovljeni general Željko Sačić rekao je da su se okupili uoči nacionalne tragedije koju možemo spriječiti te da Hrvatska potpisom tog ugovora ulazi u Europsku uniju koja se raspada.

"Samo izdajnici vode narod u kuću koja gori", istaknuo je Sačić i dodao da su se u Domovinskom ratu hrvatski branitelji borili pod geslom 'Živjela Hrvatska', a ne 'Živjela Europa', te da je po mišljenju Europske unije Domovinski rat "sukob 90-ih godina i građanski rat". Poručio je građanima koji se protive EU-u da do referenduma o pristupanju agitiraju protiv EU-a i da na referendumskom listiću zaokruže protiv.

Politički tajnik stranke Jedino Hrvatska Marijan Bošnjak podsjetio je da je Stjepan Radić poručio hrvatskim političarima da ne idu kao "guske u maglu", dodajući da će pristupni sporazum potpisati neke druge "guske". I predstavnici ostalih izvanparlamentarnih stranaka i udruga iznijeli su mnoge kritike na račun hrvatskog pristupanja EU-u, što su također ocijenili činom veleizdaje. Skup na Trgu bana Josipa Jelačića protekao je bez izgreda, a od 100 do 150 prosvjednika nosilo je hrvatske zastave, natpise protiv EU-a i pozive građanima da na referendumu glasuju protiv hrvatskog pristupanja.