c S
Dnevne novosti

Opačić: nećemo smanjivati mirovine i socijalna davanja

12.12.2011 07:22 ZAGREB, 11. prosinca 2011.(Hina), Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić ustvrdila je da pobjednik parlamentarnih izbora - Kukuriku koalicija neće smanjivati mirovine i socijalna davanja, poručivši da će im to biti "zadnja linija obrane" u mjerama štednje koje će se morati poduzeti iduće godine.

Ne mislimo smanjivati ni porodiljne naknade, dječje doplatke i invalidnine, izjavila je Milanka Opačić u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva", upitana za prve poteze buduće vlade. Pred nama je težak posao, ali nećemo donositi odluke koje bi udarale na one kojima je ionako teško, rekla je Opačić, koja će, ako bude, kako se nagađa, imenovana potpredsjednica vlade za društvena pitanja, odlučivati o naknadama socijalnim kategorijama.

Svoju buduću dužnost u izvršnoj vlasti nije htjela komentirati jer, kaže, objavu budućih članova vlade želi prepustiti mandataru. Osvrćući se na nagađanja o idućoj godini kao "godini punoj odricanja", podsjetila je da su članovi koalicije u kampanji upozoravali na nužnost promjena i potrebe preusmjeravanja novca prema poduzetništvu i gospodarstvu.

U tome, dodala je, očekuju potporu građana kojima će "pošteno reći što su naslijedili, što treba činiti i kada očekuju rezultate poduzetih mjera". Dodala je i kako se, unatoč željama građana, teško može očekivati skori rast standarda umirovljenika. Govoreći o mogućim otpuštanjima u državnoj upravi, Opačić je rekla kako svi "oni koji su došli s politikom s politikom moraju i otići", ne želeći precizirati o kolikom broju dužnosnika je riječ.

To je, dodala je, praksa svuda uz svijetu, pa će tako i oni koji budu došli "s našom političkom garniturom također i jednom trenutku morati otići". Hoće li biti i drugih otpuštanja u državnoj upravi i javnom sektoru također nije mogla reći, budući da, kaže, još nisu dobili podatke o broju zaposlenih u tim sektorima.

"Prije nego što dođemo i vidimo stvarno stanje, teško je bilo što reći", rekla je Opačić, dodavši kako ne isključuje moguće preraspodjele zaposlenih u državnoj upravi i "dolazak svježe krvi", kako bi se poslovi, poput onih na pristupanju Europskoj uniji, ubrzali.

Upitana za komentar navodnih kadroviranja u policiji, Opačić smatra da trebati mijenjati Zakon o policiji koji je omogućio da na značajne pozicije dođu ljudi koji za to nemaju potrebne pretpostavke. Novi saziv Sabora trebao bi, kaže, mijenjati i zakon koji se tiče posvojenja djece kako bi se pojednostavio i ubrzao postupak posvojenja na dobrobit djece.

Upitana za komentar rada glavnog državnog odvjetnika, Opačić mu u prvom redu, rekla je, zamjera što kaznene prijave protiv političkih dužnosnika nije promptno rješavao, te dovodio nevine ljude, poput Obersnela ili Mršića, u situaciju da ih mediji razapinju na stup srama. Istaknula je i kako će o njegovu radu, kada mu bude istjecao mandat, u prvom redu odlučivati Sabor.