c S
Dnevne novosti

Američki Kongres zamrznuo sredstva za Pakistan

13.12.2011 07:10 WASHINGTON, 13. prosinca 2011.(Hina/Reuters), Vodstvo američkog Kongresa objavilo je u ponedjeljak kako je odlučilo zamrznuti 700 milijuna američkih dolara pomoći za Pakistan sve dok ta zemlja ne pruži dokaze da pomaže u borbi protiv improviziranih eksplozivnih naprava koje u tom dijelu svijeta ugrožavaju američke vojne snage.

Improvizirane naprave jedno su od najubojitijih oružja koje militanti koriste protiv američkih i koalicijskih snaga u Afganistanu. Mnoge su napravljene od amonijeva nitrata, koji se koristi kao umjetno gnojivo, i militanti u Afganistanu ga dobavljaju iz Pakistana.

SAD želi "dokaze da se Pakistan bori protiv improviziranih eksplozivnih naprava u svojoj zemlji kojima se napada naše koalicijske snage", kazao je novinarima zastupnik Howard McKeon nakon sastanka vodstva oba doma Kongresa koji je bio posvećen usuglašavanju Zakona o obrani koji će se usvojiti sljedećeg tjedna.

SAD je od 2001. odvojio oko 20 milijarda dolara za pomoć Pakistanu a sve radi poboljšanja njihovih kapaciteta u borbi protiv militanata.