c S
Dnevne novosti

DIP: Rezultati izbora konačni najranije krajem tjedna

13.12.2011 07:16 ZAGREB, 12. prosinca 2011.(Hina), Izborni rezultati za 7. saziv Hrvatskoga sabora postat će konačni najranije krajem ovog, a najkasnije početkom idućeg tjedna, zbog žalbenog roka jer je jedan od sudionika parlamentarnih izbora tek danas dobio rješenje kojim mu je Državno izborno povjerenstvo (DIP) odbilo prigovor na tijek izbora.

Taj izborni sudionik je tek danas poštom dobio rješenje DIP-a, što znači da mu sutra i prekosutra teče 48-satni rok za eventualno podnošenje žalbe Ustavnom sudu, koji zatim u istom roku mora donijeti rješenje.

No, ti rokovi mogli bi se još produljiti zbog dostave poštom žalbe i odluke. Prema računici DIP-a, izborni rezultati bi mogli postati konačni najranije u petak, a ovisno o brzini upućivanja žalbe eventualno u četvrtak, najkasnije u ponedjeljak ili utorak, rekla je Hini potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić, napomenuvši da je to teško sa sigurnošću prognozirati.

Ustavni sud je do sada na svojim internetskim stranicama objavio tri odluke kojima je odbio žalbe izbornih sudionika na nepravilnosti u radu biračkih odbora i prilikom prebrojavanja glasova. Žalbe Ustavnom sudu uslijedile su nakon što je DIP odbio sve prigovore na tijek izbora.

Rezultati izbora postaju konačni istekom rokova na prigovore i žalbe nakon čega će ih DIP dostaviti predsjedniku Republike koji određuje mandatara nove vlade te odlučuje za koji će dan sazvati konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora. Većina koja predlaže mandatara mora imati 76 mandata, a Kukuriku koalicija je na izborima osvojila 80 mandata.