c S
Dnevne novosti

Nobilo u Kataru na forumu o interkulturnom dijalogu

14.12.2011 07:14 ZAGREB, 13. prosinca 2011.(Hina), Ne postoji fatalni sukob između dva vjerska i kulturna kruga, nego zajednička borba protiv vjerske isključivosti i fundamentalizma, i to jačanjem dijaloga i povjerenja i poštivanjem međunarodnog prava, rekao je državni tajnik Mario Nobilo na forumu inicijative Saveza civilizacija UN-a, što je završio u utorak u Kataru, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Državni tajnik za politička pitanja u MVPEI-ju Mario Nobilo boravio je u Kataru od 11. do 13. prosinca na 4. godišnjem forumu inicijative Saveza civilizacija Ujedinjenih naroda, a obavio je ondje i završne pripreme za otvaranje hrvatskoga veleposlanstva u Kataru.

Na skupu o pomirenju različitosti u ostvarivanju socijalne kohezije osvrnuo se i na doprinos koji na nacionalnoj i međunarodnoj razini Hrvatska ulaže u promicanje različitosti ostvarenjem jednakosti, na temelju načela zaštite zajedničkih europskih, odnosno univerzalnih vrijednosti.

Ovogodišnji globalni forum bio je posvećen korištenju interkulturalnog dijaloga u svrhu razvoja, ulozi medija u percepciji drugih kultura, odnosima Zapada i islamskog kulturnog kruga i poticanju međuvjerskog dijaloga te suzbijanju diskriminacije, predrasuda i govora mržnje, kaže se u priopćenju MVPEI-ja.

U izlaganju tijekom rasprave o temi odnosa Zapada i islamskih zemalja danas, deset godina nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., Nobilo je naglasio kako ne postoji "fatalni sukob između dva vjerska i kulturna kruga, već zajednička borba protiv vjerske isključivosti i fundamentalizma, i to jačanjem dijaloga, međusobnog povjerenja, zajedničkih interesa i poštivanjem međunarodnog prava".

Forum je okupio brojna izaslanstva na najvišoj razini, a otvorili su ga katarski Emir Šeik Hamad bin Khalifa Al Tani i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, a među sudionicima bio je velik broj predsjednika država, ministara i čelnika međunarodnih organizacija.

Savez civilizacija (Alliance of Civilizations) osnovan je 2005. na inicijativu španjolske i turske vlade, pod pokroviteljstvom UN-a, a cilj mu je poboljšati razumijevanje i suradnju među narodima različitih kultura i religija u četirima glavnim područjima: obrazovanje, mladi, mediji i migracije.

Hrvatska je članica od 2008. Tijekom Nobilova boravka u Kataru obavljene su i završne pripreme za otvaranje hrvatskoga veleposlanstva u Dohi te tehničke pripreme za posjet hrvatskoga predsjednika planiran u prvoj polovici 2012.

Državni tajnik razgovarao je i s predstavnicima hrvatskih tvrtaka u Kataru o njihovim sadašnjim i mogućim daljnjim poslovima na katarskome tržištu te o uspostavi izravne zračne veze Zagreb-Doha, kaže se u priopćenju.