c S
Dnevne novosti

Tusk: Ugovor s RH jedan od najvećih uspjeha poljskog predsjedništva

15.12.2011 07:14 BRUXELLES, 14. prosinca 2011.Hina, Poljski premijer Donald Tusk izjavio je u srijedu u Europskom parlamentu u Strasbourgu da potpisivanje Ugovora o pristupanju s Hrvatskom smatra jednim od najvećih postignuća rotirajućeg poljskog predsjedništva koje istječe 31. prosinca, a koje su europski zastupnici ocijenili vrlo uspješnim.

"Ugovor o pristupanju Hrvatske smatram jednim od najvećih postignuća našeg predsjedništva i sa zadovoljstvom sam sudjelovao u njegovu potpisivanju", rekao je Tusk, govoreći na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta o rezultatima poljskog predsjedništva u drugoj polovici ove godine.

Tusk je rekao da su ostavljena otvorena vrata i za druge zemlje, za Srbiju i Crnu Goru, iako je poljsko predsjedništvo željelo da se Srbiji na summitu 9. prosinca dodijeli kandidatski status, a Crnoj Gori datum za početak pregovora. Tusk se u svom govoru snažno zauzeo za europsko zajedništvo, osuđujući nacionalne egoizme.

Posebno se osvrnuo na neke komentare u kojima se ne skriva zadovoljstvo što je Velika Britanija izostala iz dogovora o jačanju fiskalne discipline, zbog čega je na prošlotjednom summitu odlučeno da se ide u zasebni međuvladin ugovor jer je za promjene Lisabonskog ugovora potreban konsenzus.

"Kad čujem neke komentare - koji su sigurno dobronamjerni, ne optužujem nikoga za zlonamjernost - koji na neki način iskazuju zadovoljstvo što je Velika Britanija ponovno postala otok, što je pred našim očima La Manche postao širi nego što je bio prije nekoliko tjedana, moram reći da ne razumijem to zadovoljstvo. Može se ne prihvatiti odluka političara ove ili one zemlje, ali ne možemo javno uživati u činjenici da se pred našim očima širi jaz među zemljama članicama. Danas, kriza pogađa taj smisao zajedništva. Kada danas u Europi čujemo da je potrebno razmotriti temelje zajednice to je najjasniji znak da je kriza i u našim srcima, a ne samo u našim bankama".

Poljski premijer je rekao da nije najsretniji s međuvladinim ugovorom te je izrazio nadu da će mu se u bliskoj budućnosti pridružiti sve članice i da će se njegova ratifikacija obavi što prije. "Europska unija je 27 članica plus Hrvatska, a ne 27 minus jedan ili 27 minus 10", rekao je Tusk.

"Danas sami sebi moramo otvoreno reći da smo na raskrižju. Pred nama je vrlo ozbiljna odluka hoćemo li u vrijeme krize, u traženju načina za izlazak iz nje, odabrati put zajedništva, europski put izlaska iz krize ili ćemo ići putem nacionalnog i državnog egoizma, sebično tražeći pomoć za sebe, a zajedništvo gledati kao balast, a ne kao najbolje rješenje za izlazak iz krize", istaknuo je poljski premijer.

Tusk je također rekao da se ne može uprijeti prst u nekoga i reći da postoji jedan izvor krize. "Potrebna nam je zajednička odgovornost za budućnost. Sjeverna Europa, koja se ponosi svojom disciplinom, mora bolje razumijeti potrebu za solidarnošću. Jug Europe mora razumjeti da zajednička odgovornost također znači i više discipline", rekao je.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da je Poljska za vrijeme svoga predsjedništva pokazala "izvanrednu sposobnost za rješavanje ključnih izazova s kojima se Europa suočava". Većina zastupnika Europskog parlamenta koji su sudjelovali u raspravi rekli su da je poljsko predsjedništvo proteklo u iznimno teškim vremenima i da je bilo uspješno.

Šef najjače političke skupine Europske pučke stranke Joseph Daul naveo je kao uspjeh poljskog predsjedništva donošenje zakonskog paketa od šest mjera za jačanje fiskalne discipline, potpisivanje pristupnog ugovora s Hrvatskom, te napredak u odnosima s Ukrajinom. Martin Schulz, šef socijalističke političke skupine i budući predsjednik Europskog parlamenta rekao je da je poljsko predsjedništvo "bilo jedno od najbolji u posljednjih 15 godina".