c S
Dnevne novosti

Na sveučilištu u Osijeku počinje specijalistički studij ljudskih prava

15.12.2011 07:10 OSIJEK, 14. prosinca 2011.Hina, Na Pravnom fakultetu osječkog Sveučilišta J.J. Strossmayera u siječnju iduće godine počinje poslijediplomski specijalistički studij ljudskih prava, prvi takav u Hrvatskoj i regiji.

Cilj je toga jednogodišnjeg studija obrazovati polaznike da "budu visokospecijalizirani u području ljudskih prava na osnovi interdisciplinarnosti i sveobuhvatna povezivanja različitih grana prava, sociologije, politologije, kulturologije, povijesti, ekonomije, ali i psihologije, medija", rekla je za Hinu voditeljica studija profesorica međunarodnog prava na pravnom fakultetu Mira Lulić.

Dodala je da je zanimanje za studij veliko "jer je riječ o prvom studiju o ljudskim pravima ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji te da ima i polaznika iz BiH". Posebice važnim ocijenila je što će predavanje držati profesori školovani na uglednim domaćim i stranim fakultetima te što će "predavanja o ljudskim pravima obuhvaćati široka područja života - od siromaštva, recesije, nasilja, globalne i lokalne krize".

Po njezinim riječima Hrvatska je, kad je riječ o ljudskim pravima, u usporedbi s Europskom unijom još prilično daleko, premda ima uglavnom dobre zakonske okvire, ali ne i provedbu. Studij je namijenjen i predstavnicima tijela državne uprave, pravosuđa, nevladinih udruga, odvjetnicima, sucima te novinarima koji pišu o ljudskim pravima, a često su slabo obrazovani za tu osjetljivu temu.

Kad završe specijalistički studij, polaznici stječu naziv sveučilišnoga specijalista za ljudska prava, rekla je Lulić. Dodala je kako je "poslijediplomski specijalistički studij ljudskih prava, prvi korak k uvođenju doktorskog studija ljudskih prava". Upravo skori ulazak u EU "traži od svih nas da se posebno skrbimo za ljudska prava, naravno, ne samo deklarativno, već stvarno", kazala je voditeljica studija Mira Lulić.