c S
Dnevne novosti

UN poziva na zaštitu ljudskih prava migranata

19.12.2011 07:08 ZAGREB/NEW YORK, 18. prosinca 2011.(Hina), Migranti su snaga koja može raditi za dobrobit pojedinaca, tranzitnu, odredišnu i zemlju porijekla uz ispravnu politiku i zaštitu ljudskih prava koja su neotuđiva svima uključujući 214 milijuna migranata, rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon uz Međunarodni dan migranata u nedjelju 18. prosinca.

U poruci na stranicama Svjetske organizacije Ban upozorava na vrlo raširene mitove da su migranti teret, da je ilegalno useljavanje zločin, a useljenici opasni za društvo i zato trebaju biti zatvoreni. "Ljudska prava neotuđivo su pravo svih ljudi uključujući 214 milijuna migranata, kao i članova njihovih obitelji", a kada se njihova prava krše, migranti su marginalizirani, isključeni, nesposobni gospodarski ili društveno pridonositi društvu, ističe se u poruci.

"Ispravnom politikom i zaštitom ljudskih prava migracija može biti snaga koja će raditi na doborobit pojedinaca, zemlje porijekla, tranzitne i odredišne zemlje", navodi glavni tajnik UN-a. On poziva zemlje koje to još nisu da pristupe Međunarodnoj konvenciji o pravima radnika migranata i članova njihovih obitelji. Sporazumom, koji je dosad ratificiralo 45 zemalja, potpisnice se obvezuju štititi i promicati ljudska prava migranata na njihovu teritoriju.

Četvrto izdanje godišnjeg izvješća "Transatlantske tendencije - useljavanje" udruge German Marshall Fund (GMF), provedeno u SAD-u i pet europskih zemalja, pokazuje da su Europljani i Amerikanci i dalje nezadovoljni politikama svojih zemalja prema imigrantima i u velikoj većini ih zabrinjava ilegalno useljavanje. Povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Cecilia Malmstrom osudila je u petak rasističke napade na migrante u Italiji.

U povodu Međunarodnog dana migranata pozvala je čelnike EU da suzbiju ksenofobnu propagandu u svojim zemljama i "podrže raznolikost (...) za otvorena, demokratska i tolerantna društva". Velik broj europskih zemalja suočen je s porastom populističkih i ksenofobnih pokreta, a neki su povezani i s vlašću. Glavni tajnik UN-a upozorio je da su migranti snaga koja uvelike pridonosi zemlji domaćinu.

"Kao radnici donose svoje vještine i znanja, kao poduzetnici stvaraju radna mjesta. Kao ulagači donose kapital (...) njihova je uloga nezamjenjiva u poljoprivredi, turizmu, kućanstvima, oni često skrbe za najmlađe i najstarije članove obitelji".