c S
Dnevne novosti

Primopredaja vlasti do kraja tjedna

20.12.2011 07:20 ZAGREB, 19. prosinca 2011.(Hina), Predstavnici Kukuriku koalicije i HDZ-a su, na sastanku u Hrvatskom saboru, dogovorili detalje oko primopredaje vlasti kao i to da se ona obavi do kraja ovog tjedna.

"Sukladno demokratskom ozračju i dobroj praksi dogovorili smo da primopredaja vlasti ide kako je zakon propisao te da se to napravi do kraja tjedna", kazao je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan.

Dodao je da će, prema najavama glavnog tajnika HDZ-a Branka Bačića, nakon konstituirajuće sjednice Sabora u četvrtak i potvrđivanja vlade u petak, aktualna premijerka Jadranka Kosor u Banskim dvorima dočekati novog premijera Zorana Milanovića, a isto će učiniti i ministri, svaki u svom ministarstvu.

"Mi smo spremni nakon te primopredaje preuzeti odgovornost u vladi i svim ministarstvima", poručio je Dragovan. Branko Bačić kazao je da tijekom dogovora nije bilo problema. "Sve smo relativno brzo dogovorili", rekao je. Sadašnji ministri i predsjednica vlade napravili su sve što je trebalo, preglede i izvješća o svemu onome što je napravljeno, rekao je Bačić.

Na upit zašto je aktualna vlada razriješila velik broj državnih tajnika, Bačić je kazao kako su pojedini državni tajnici razriješeni na vlastiti zahtjev. "Vjerojatno zbog odlaska na novu dužnost", rekao je Bačić dodavši, međutim, kako će to ipak trebati pitati njih.

Odbio je novinarima odgovoriti tko su mogući kandidati HDZ-a za dva potpredsjednička mjesta u Saboru, rekavši samo kako za to "treba pričekati odluke odgovarajućih tijela stranke". "Unutarstranački izbori će biti kada za to dođe vrijeme, u skladu sa Statutom", poručio je. Igor Dragovan najavio je i da će sutra, o konstituirajućoj sjednici Sabora, biti riječi s i ostalim strankama opozicije.

Upitan stoji li i dalje pri tome da samo Jadranka Kosor može biti predsjednica stranke, Vladimir Šeks, koji je zajedno sa Martinom Banić i Brankom Bačićem bio u HDZ-ovom izaslanstvu, samo je kratko ustvrdio kako stoji kod svega onog što je rekao. Uz Igora Dragovana, među prestavnicima Kukuriku koalicije, bili su i Neven Mimica i Tomislav Saucha.