c S
Dnevne novosti

GONG traži odgodu referenduma

21.12.2011 07:24 ZAGREB, 20. prosinca 2011.(Hina), GONG je zatražio da se zbog nedostataka u legislativi i neinformiranosti građana o ulasku u EU u Hrvatskom saboru odgodi donošenje odluke o udruživanju Hrvatske u EU te da se provede sveobuhvatna kampanja informiranja građana.

Predsjednika Vijeća GONG-a Berta Šalaja začudila je, kako je kazao, jučerašnja izjava predsjednika Republike Ive Josipovića o tome kako je svjestan manjkavosti, ali da vremena za promjene nema. Za otklanjanje nedostataka, ako se referendum prolongira, ima dovoljno vremena, ocijenio je Šalaj na konferenciji za novinare. Po mišljenju članice Vijeća GONG-a Tamare Ćapete, optimalan datum referenduma bio bi sredina ili druga polovina veljače.

Manjkavosti pravnog okvira za provedbu referenduma su, po mišljenju GONG-a, nepoznata procedura prethodne registracije birača koji će glasovati izvan prebivališta pa nisu jasne procedure za glasanje niti proces prethodne registracije birača u inozemstvu, to što nije reguliran sastav povjerenstava i biračkih odbora za provođenje referenduma te što je još uvijek nepoznato tko se i kako može akreditirati za promatranje izbora.

Nejasno je, po njihovom mišljenju, i iz kojih će se sredstava financirati provedba referenduma i predreferendumska kampanja, te nepostojanje razdoblja "izborne šutnje". Član Vijeća GONG-a Nenad Zakošek podsjetio je kako je novoizabrana vlast izbore dobila s parolom "Želimo vratiti povjerenje građana", poručivši im kako bi referendum 22. siječnja bio "pad na njihovom prvom testu".